VIDEO Premieră pentru Poliția suceveană. Doi sălbatici care au schingiuit un cal au fost reținuți pentru 24 de ore

Zilele trecute, pe rețele de socializare au circulat mai multe imagini cu un cal care este bătut cu sălbăticie de către doi indivizi din comuna Dumbrăveni. Polițiștii suceveni s-au autosesizat și au întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de „rănirea animalelor cu intenție”.

Ulterior, în urma cercetărilor făcute, oamenii legii au stabilit că autorii oribilei fapte sunt Nicu Stan (28 de ani) și Florin Stan (47 de ani), tată și fiu, ambii din comuna Dumbrăveni. Cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore pentru infracțiunile de „rănirea sau schingiuirea animalelor” și „ultraj contra bunelor moravuri”.

Trebuie menționat că această măsură este una în premieră în județul Suceava. În plus, mai trebuie arătat că animalul a fost salvat de către reprezentanții Casa lui Patrole din Suceava, care au sesizat IPJ Suceava, între cele două instituții existând o colaborare strânsă. În prezent, calul se află la o clinică veterniară din comuna Moara, unde primește îngrijirile corespunzătoare.

„Un copil din Dumbrăveni, un minor, a filmat o scenă în care doi oameni din Dumbrăveni, am înțeles că locuiesc în Dumbrăveni, băteau un cal, dar îl băteau în mod constant și de mult timp. Copiii au filmat, oamenii când au văzut că filmează, i-au alergat pe câmp. Copiii au fugit, s-au dus acasă și au pus acest film pe rețelele de socializare. Filmul a ajuns peste tot, a devenit viral. Noi l-am primit din partea asociației Kola Kariola de la București, care ne-a rugat, sunteți acolo lângă Dumbrăveni, faceți ceva. Noi nici nu știam de acest film. Am luat legătura cu domnul Epureanu și ne-am organizat rapid cu domnul Petru Fodor, cu domnul Semian, veterinarul din Dumbrăveni, am reușit, am intrat în curtea lor, iar ei aveau vreo 5 – 6 cai. Am înțeles că sunt samsari de cai, că iau mai ieftin, că-i vând mai scump. Acum nu avem dovezi să dovedim acest lucru. Am găsit căluțul bătut, a venit veterniarul, i-a făcut o primă fișă de constatare, l-am luat în custodie, se află la Moara la o clinică veterinară, unde încă primește tratament. Domnul doctor Semian, medicul veterniar de circă din Dumbrăveni, chiar era foarte fericit de faptul că am ieșit să intrăm în acea curte pentru că el de ani de zile se chinuie să intre să le citească cipurile, să-i cipeze, să-i deparaziteze, dar nu a fost lăsat niciodată să intre în curtea lor. Iar acum a făcut toată treaba până la capăt. Căluțul avea răni, șchiopăta cu un picior, avea răni pe spate, iar la Moara a primit îngrijiri medicale, a venit domnul doctor Alex Hortolomei. Tot în seara aceia a ajuns acolo și căluțul din Bălăceana, care era mult mai grav și au fost îngrijiți amândoi, li s-au făcut radiografii, ei au un radiograf mobil, au fost puși în perfuzie. Nu știm dacă ei sunt proprietarii pentru că căluțul de la Dumbrăveni am înțeles că are două cipuri. Domnul doctor Semian a citit cipurile, au ajuns în posesia inspectorilor de la ANVSA. Acum au căutat în baza de date, dar din ce am înțeles nu este trecut numărul de telefon al proprietarului inițial. Deci el ori a fost vândut, ori a fost furat. Din punctul ăsta de vedere încă nu știm cui îi aparține calul oficial. Mai mult, în curte acolo mai sunt cinci cai, toți au cipuri, am fost și am citit cipurile, toate cipurile sunt predate DSV-ului și ei urmează să vadă, sunt furați, sunt declarați furați, sunt ai cuiva sau pur și simplu știți vânduți de la o persoană la alta până li se pierd urma”, a declarat Roxana Ciornei, reprezentanta Asociației Casa lui Patrocle.

IPJ Suceava a reacționat extrem de ferm în acest caz și a dispus reținerea pentru 24 de ore a celor doi indivizi din Dumbrăveni care au bătut cu sălbăticie sărmanul cal.

„De mai bine de trei luni de zile, am inițiat o colaborare, spunem noi eficientă, am ajuns la concluzia că pentru a proteja cu adevărat animalele, pentru a operaționaliza o lege care exsită într-adevăr din anul 2004, Legea 205, este nevoie de implicarea tuturor factorilor activi din viața comunității dar și a oamenilor cu suflet. Până să dăm drumul la această colaborare, ne-am asigurat că avem logistica necesară, nu noi neaparat Poliția, ci partenerii noștri, cum este Roxana, cum este Casa lui Patrocle, cum sunt acești oameni inimoși care au la dispoziție adăposturi speciale. Ne-am asigurat că avem vehicule cu care putem prelua astfel de animale care sunt supuse schingiuirilor din partea unor, să le spunem în ghilimele oameni, și am demarat o serie de activități. Sunt cel puțin două luni de zile de când încercăm să colaborăm pe mai multe paliere de activitate. În ultimele două săptămâni, Roxana a muncit neîncetat, a identificat cel puțin trei cazuri de abuzuri asupra cabalinelor, animale de talie mare, cu care este mult mai greu de luat măsuri, în general, și de extracție din zonele în care sunt abuzate, dar și de transport și depozitare și ulterior hrănire în centre specializate. Cu toate acestea, cu sprijinul acestor oameni, am reușit acest lucru. Noi, ca și polițiști, am încercat de fiecare dată să ne implicăm, rezultatele încep să apară și în plan juridic, și al măsurilor procesuale dispuse. După ce la data de 8 iunie pe raza comunei Dumbrăveni, a fost un caz în care într-adevăr un cal a fost supus unor orori din partea unor oameni, în cursul zilei de ieri, polițiștii au emis în cazul respectiv o ordonanță de reținere, două persoane fiind introduse în Arestul IPJ Suceava. Este poate o premieră că un animal abuzat duce la o astfel de semifinalitate judiciară. Sperăm ca în continuare, în cadrul dosarului să urmeze și alte lucruri prin care să arătăm tuturor că astfel de gesturi nu sunt tolerate nici de legislație, dar nici de o comunitate civilizată cum spunem noi că este cea din Suceava. Continuăm acțiuni pe raza întregului județ, în fiecare zi practic, Roxana ne aduce la cunoștință lucruri care se întâmplă, ne sesizăm și noi din mass – media, de pe rețelele de socializare. Din păcate, tot mai multe acte de abuz asupra animalelor, fie că este vorba de câini, pisici, cai sau am avut și cazuri în care a fost vorba chiar de înaripate. Ideea pe care vrem să o transmitem este că zic eu facem o echipă unită, vorbim la orice oră din zi și din noapte, avem bază, avem sprijin unul în celălalt, ne respectăm reciproc, ne urmărim fiecare, bineînțeles, linia de muncă pe care activăm, dar la un moment dat, sufletul este cel care ne unește și ne ajută să facem și astfel de gesturi frumoase și utile societății”, a declarat comisarul șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

Cei doi bărbați din Dumbrăveni care au bătut cu sălbăticie calul urmau ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentanți instanței de judecată cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Pentru faptele lor ei riscă până la un an de închisoare.

Adauga comentariu