VIDEO Profesoara de istorie care a umilit un elev, spunându-i că nu-l suportă și că-l urăște a fost trimisă la psiholog: „Doamna a fost rugată să prezinte dovada înscrierii într-un astfel de program de consiliere”

Profesoara de istorie de la Colegiul Tehnic din Rădăuți, care i-a spus unui elev că nu îl suportă și că îl urăște, a fost trimisă de conducerea școlii la psiholog. Femeia, care până în prezent a avut rezultate foarte bune din punct de vedere profesional, a avut un derapaj în fața unei clase întregi spunându-i unui elev că este „tănău” și că ar dori să îl vadă mutat în altă clasă. Profesoara a fost trimisă la consiliere psihologică. Elevii săi au fost chestionați și au spus că nu doresc ca dascălul să le fie schimbat de la clasă.

„Din motive personale are o abordare mai specială, în sensul că ia lucrurile la modul personal. Când copiii nu învață, mă rog, le ia ca în mod personal. Are rezultate deosebite la examenele naționale, promovabilitate 100% și note foarte mari la examenul de BAC. (...) Nu este un om răutăcios, efectiv are o cum se spune o gură proastă. (...) Regret total cele întâmplate. Doamna a mers, a cerut scuze elevilor. Urmează ca luni să avem o întânire în Consiliul de Administrație, să stabilim măsuri cu profesoara, să discutăm cu Consiliul Elevilor și să ajungem și la eventuala înlocuire a doamnei de la clasă cu un alt cadru pentru a dezamostra starea tensională”, a declarat Gelu Țugulea, directorul Colegiului Tehnic Rădăuți.

Profesorii de la Colegiul Tehnic Rădăuți sunt evaluați anual din punct de vedere psihologic, iar până acum profesoara de istorie a fost declarată de fiecare dată aptă pentru a lucra în învățământ.

„Din ultimele discuții cu domnul director de la Colegiul Tehnic Rădăuți am aflat că personalul este evaluat din punct de vedere psihologic în fiecare an. Și anul acesta, s-a efectuat evaluarea psihologică urmând ca săptămâna viitoare, probabil, să se primească rezultatele. Dar până acum, doamna profesor a corespuns din toate punctele de vedere, inclusiv psihologic, a fost declarată apt pentru a lucra în învățământ. În același timp, membrii Consiliului de Administrație i-au solicitat doamnei înscrierea într-un program de consiliere și doamna a fost rugată să prezinte dovada înscrierii într-un astfel de program de consiliere”, a spus și Gabriela Mihai, șefa IȘJ Suceava.

Conform psihologilor, reacția profesoarei de istorie nu este una normală, însă nu se poate spune cu certitudine dacă totul a pornit de la o problemă de natură psihică sau din cauza stresului și a problemelor personale.

„Profesorul are un rol educativ și în nici un caz de a restrânge capacitățile unui elev, indiferent ce face acel elev. (...) La o simplă reacție, sigur omul poate să fie obosit, poate să aibă probleme personale, să nu fi dormit noaptea, să aibă probleme financiare și să aibă o reacție nepotrivită. Este clar și spun că este o reacție nepotrivită, dar dacă este secundar unei boli sau anumite stări reactive legate de o problemă personală asta este altceva. Noi cu toții suntem stresați și din când în când poate ne mai scapă câte o vorbă. Trebuie văzut contextul general al persoanei și comportamentul general al acesteia până să luăm o decizie că e bolnavă sau nu”, a explicat doctorul Alexandru Paziuc.

Conducerea școlii susține că va încerca să medieze relația între profesoara de istorie și elevul umilit, în sensul că va asista la cursuri, iar evaluarea elevului se va face doar în scris.

Adauga comentariu