VIDEO Puhoi de lume la procesiunea de Sânziene de la Suceava. Mii de oameni s-au înghesuit pentru a se apropia de Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

Astăzi, 24 iunie 2020, mii de credincioși s-au adunat la Hramul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Moaştele au fost scoase din biserică, iar pelerinii au participat la slujba care a avut loc în curtea lăcasului de cult. Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au fost plimbate prin oraș într-un pas mai alert decât în restul anilor. În acest an, din cauza pandemiei de coronavirus, organizatorii au luat hotărârea de a plimba moștele cu o mașină, iar turul făcut prin oraș a fost și el diferit față de anii precedenți.

Plimbarea moaștelor prin oraș a fost organizată împreună cu Poliția Locală, Jandarmeria și Poliția Națională.

Fără frică de boală

Chiar dacă Suceava este în continuare județul cu cele mai multe cazuri de coronavirus din țară, credincioșii nu au ezitat să sărbătorească Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, denumită popular Sânzienele, ca și înaintea coronavirusului.

Înmânați de credință combinată cu inconștiență credincioșii din mai multe județe s-au adunat la Suceava pentru a participa la slujbă. Aceștia, ca în fiecare an, au petrecut noaptea dinaintea Sânzienelor în curtea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

Deși fețele bisericești au încercat să îi convingă pe credincioși să păstreze distanțarea socială în interiorul curții mănăstirii, odată ce moaștele au ieșit din curtea lăcașului de cult, oamenii nu au mai ținut cont de măsurile de protecție și s-au îmbulzit să meargă în spatele mașinii care transporta Sfintele Moaște.

Sfintele Moaște au fost scoase din biserică de ieri

Sfintele Moaștea ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au fost scoase de ieri dimineață din Biserica Sfântul Gheorghe și au fost depuse în baldachinul din curtea mănăstirii. În decursul anului moaștele sunt depuse la Biserica Sfântul Gheorghe și sunt scoase doar pe data de 24 iunie sau la evenimente speciale. Sicriul cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou vor sta în curtea bisericii până astăzi în jurul orei 18.00.

În această dimineață, în curtea Bisericii Sfântul Gheorghe din Suceava, s-a făcut Sfântul Maslu, Agheasma, iar apoi s-a citit Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, urmat de Acatistul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Înaltpreasfinția Sa Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și Sfinția Sa Părintele Vicar Damaschin Dorneanul au participat la Sfânta Liturghie.

Traseul parcurs

Sfântele Moaște ale Sfântului Ioan cel Nou au parcurs următorul traseu: Mănăstirea „Sfântul Ioan” ⇒ Biserica Sfînta Înviere ⇒Biserica Domnițelor ⇒Biserica „Sfântul Gheorghe” Mirăuți⇒ Biserica „Sfântul Dumitru”⇒ Biserica „Sfântul Nicolaie”⇒Biserica „Nașterea Maicii Domnului”⇒  Catedrala „Nașterea Maicii Domnului”⇒ Biserica „Sfânta Vineri” ⇒ Spitalul Județean Suceava ⇒ Mănăstirea „Sfântul Ioan”.


Enoriașii nu au renunțat la pupatul moaștelor nici de Sânziene. În curtea Spitalului Județean Suceava o femeie a pus gura pe sicriul în care se aflau moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Supradoză de credință sau de nepăsare? Sucevenii au pupat icoanele și sicriul în care se afla ÎPS Pimen la foc automat.

Sute de suceveni au sfidat coronavirusul și și-au suflat în ceafă când a fost adus trupul neînsuflețit al ÎPS Pimen.

Adauga comentariu