VIDEO Radu Coca, reprezentantul DSP Suceava care s-a dus să facă o anchetă epidemiologică beat și neechipat corespunzător, a fost „premiat” de șefi: „I-am sugerat astăzi să-l ajutăm cu o internare la o clinică de Psihiatrie pentru dezintoxicare”

Ieri, Radu Vasile Coca, în calitate de reprezentant al Direcției de Sănătate Publică Suceava, s-a dus să facă o anchetă epidemiologică în localitatea Dornești, din județul Suceava, fiind vizibil sub influența băuturilor alcoolice.

Angajatul DSP Suceava ar fi trebuit să facă o anchetă epidemiologică în urma situației unui bărbat în vârstă de 59 de ani din Dornești, care a murit la jumătate de oră după ce a ajuns acasă de la Spitalul Municipal Rădăuți. Victima, era bolnavă de coronavirus, prezentând o formă gravă a acestei boli, dar în ciuda recomandărilor medicilor, individul a insistat să fie externat din unitatea spitalicească și să se întoarcă acasă. Spre deosebire de o anchetă epidemiologică normală, reprezentantul DSP Suceava s-a prezentat în fața familiei îndoliate sub influența alcoolului, neechipat corespunzător și cu masca de protecție sub bărbie.

Ori din cauza alcoolului ori din cauza pregătirii, ancheta epidemiologică a părut mai mult o discuție între psiholog și pacient, deoarece inspectorul Coca a cerut familiei bărbatului decedat să își expună sentimentele în fața lui. După câteva discuții între inspector și jurnaliștii de la Antena 1, celui dintâi i s-a „umplut paharul” și i-a amenințat că le sparge camera. Pe urmă, Coca a încercat să-l alerge pe cameraman dar din diferite motive, reprezentantul DSP Suceava nu a reușit să alerge prea mult.

Pentru că s-a dus să facă o anchetă epidemiologică beat, fără echipament, purtând masca de protecție sub bărbie în timp ce vorbea cu mai multe persoane care au avut contact direct cu defunctul și pentru că a luat un telefon mobil din mâinile fiicei bărbatului decedat, angajatul DSP Suceava a fost retrogradat din funcție pentru două luni de zile.

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Suceava i-a recomandat inspectorului să se interneze la o clinică de Psihiatrie pentru dezintoxicare, dar cel din urmă a refuzat.

„Măsura pe care am luat-o, ca să vă răspund, l-am retrogradat pe timp de 60 de zile, maximum cât ne permite legea, de la asistent principal la asistent simplu. Asta este măsura pe care am luat-o în urma ședinței de astăzi a comisiei de cercetare disciplinară prealabilă. A fost o comisie din cadrul instituției, din trei persoane, care l-au audiat, a dat declarații în prezența lor. Și-a luat angajamentul că nu va mai greși, iar dacă Doamne ferește... A recunoscut că a băut o bere, ceea ce este fals. Ce să vă spun mai multe. Nu recunoaște că nu a purtat echipament de protecție. Se vede pe filmare clar, dar vă spun ce a scris în declarație. În cazul în care va recidiva, Doamne ferește, nu știm ce vom face. Nu mă gândesc așa departe. Noi i-am sugerat astăzi să-l ajutăm cu o internare la o clinică de Psihiatrie pentru dezintoxicare și a refuzat categoric soluția pe care i-am propus-o noi. (...) Spunând că ulterior, dacă Doamne ferește, atunci vrea ajutor medical. Poate nu se ajunge, vom vedea, îl vom monitoriza, mai multe ce să vă spun”, a spus Dinu Sădean, directorul DSP Suceava.

În mijlocul zilei de astăzi, 1 septembrie 2020, DSP Suceava încă nu a finalizat ancheta epidemiologică privind acest caz, chiar dacă bărbatul externat din Spitalul Municipal Rădăuți a murit în urmă cu cinci zile, pe data de 28 august 2020.

La începutul acestei săptămâni, ancheta epidemiologică a fost amânată după ce s-a constatat faptul că Radu Vasile Coca era beat în timpul programului de muncă.

Reprezentanți din mass-media au încercat să ia legătura cu inspectorul Radu Coca, dar nu tuturor le-a răspuns, iar celor cărora le-a răspuns le-a recomandat să-și vadă de treaba lor și să nu se mai intereseze de evenimentul respectiv.

Radu Vasile Coca a fost amendat ieri cu 2.500 de lei pentru că nu purta masca de protecție corespunzător în timpul anchetei epidemiologice. Individul nu a făcut niciun alcooltest, deoarece, la data de 31 august 2020, după isprava făcută nu s-ar mai fi întors la serviciu până astăzi, la data de 1 septembrie 2020.

Când coronavirusul și-a făcut apariția în municipiul Suceava, aceast oraș a fost denumit „Lombardia României” din cauza situației scăpate de sub control.

sursa video: Observator

 

Adauga comentariu