VIDEO Recomandările pompierilor, polițiștilor naționali, polițiștilor de frontieră și jandarmilor suceveni cu ocazia Rusaliilor

Cu ocazia Rusaliilor, pompierii, polițiștii de frontieră, polițiștii naționali și jandarmi anunță că vor acționa cu efective sporite pe raza județului Suceava. De asemenea, reprezentanții ISU, PTF, IPJ și IJJ Suceava vin cum un rând de recomandări pentru cetățeni.

Mesajul ISU Suceava

Pentru a petrece în siguranţă clipe plăcute şi relaxante în această minivacanță, pompierii militari suceveni recomandă cetăţenilor să respecte regulile de apărare împotriva incendiilor.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente neplăcute, pompierii militari suceveni recomandă cetăţenilor care doresc să se relaxeze la un grătar în aer liber, turiştilor şi amatorilor de drumeţii montane să respecte următoarele măsuri preventive: 

 • instalarea corturilor şi grătarelor se face numai în locurile de popas special amenajate în acest sens;  
 • focurile de tabără şi cele pentru prepararea mâncării pot fi aprinse doar în locurile special amenajate, cât mai îndepărtate de zonele împădurite şi în nici un caz în condiţii de vânt puternic;  
 • nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat;
 • înainte de plecare, asiguraţi-vă că focul este stins. Stropiţi cenuşa cu apă, până ce jarul este stins complet;
 • dacă întâlniţi în drum focuri lăsate aprinse de către alte persoane, stingeţi-le;
 • supravegheaţi în permanenţă copiii și nu le lăsați la îndemână surse de aprindere. Explicați-le cât de periculos poate fi focul;
 • resturile de ţigări nu se aruncă la întâmplare;
 • la cazare: solicitați de la recepție / administrator informații referitoare la regulile de prevenire a incendiilor ce trebuie respectate în spațiul de cazare respectiv, a modului de comportare, evacuare și de anunțare în timp util în caz de incendiu;  
 • în spaţiile de cazare: nu utilizați consumatori electrici improvizaţi sau care prezintă defecțiuni, nu lăsați sub tensiune aparatura electrică nesupravegheată şi nu modificaţi destinaţia circuitelor existente. În situaţia în care observaţi deficienţe în acest sens sesizaţi imediat administraţia unităţii de cazare;  
 • anunţaţi imediat, la numărul unic de urgență 112, orice situație de urgență.

Toate subunităţile I.S.U. „Bucovina” Suceava sunt pregătite pentru a interveni, la nevoie, pentru asigurarea unui climat de siguranţă şi de linişte cetăţenilor suceveni.
 

Mesajul PTF 

Având în vedere că, în acest sfârşit de săptămână, se celebrează sărbătoarea Rusaliilor şi, totodată, debutează vacanţa de vară pentru copii, Poliţia de Frontieră Română şi-a adaptat misiunile  în scopul fluidizării traficului în punctele de trecere a frontierei, precum şi pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat.

Polițiștii de frontieră acționează alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică în zona de competenţă.

Astfel, în această perioadă, la nivelul județului Suceava, aproximativ 600 poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat, precum şi pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

Recomandări

 • Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina, astfel încât să se preîntâmpine apariţia aglomerărilor.
 • Se recomandă pregătirea din timp a documentelor de călătorie, în vederea scurtării timpului de control.
 • O situație aparte se înregistrează în ceea ce privește traficul de mărfuri, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, deoarece în această perioadă se constată o creştere a numărului mijloacelor de transport marfă.

Menţionăm că, timpul pentru efectuarea controlului documentelor de către polițiștii de frontieră asupra camioanelor se păstrează în media de 5 minute/camion, iar în această perioadă, capacitatea Punctului de Trecere a Frontierei Siret este folosită la maxim. 

Având în vedere că graniţa cu Ucraina reprezintă frontiera externă a Uniunii Europene, la acești timpi, se mai adaugă și cei necesari efectuării controlului celorlalte autorități.

În continuare, Poliția de Frontieră are rezerve de personal pregătit, aparatură de verificare disponibilă, precum și capacitate organizatorică, pentru a gestiona întregul flux de camioane, astfel încât timpul de așteptare la automarfare sa fie unul foarte redus.

 • În acest context, recomandăm consultarea aplicaţiei Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a instituţiei politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.
 • Nu în ultimul rând, vă recomandăm ca, pentru aflarea condiţiilor de călătorie impuse de diferite state din lume, să consultaţi site-ul Ministerului Afacerilor Externe, paginile dedicate misiunilor diplomatice la Bucureşti sau aplicaţia Călătoreşte în siguranţă aparţinând MAE.

Mesajul IPJ Suceava

Având în vedere evenimentele organizate cu ocazia Sărbătorii Religioase – ”Pogorârea Sfântului Duh – Rusaliile Ortodoxe”, precum şi fluxul sporit de persoane ce se va înregistra în locurile publice din județ, poliţiştii suceveni vor acţiona cu efective sporite pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică la nivelul tuturor localităţilor, precum şi pentru prevenirea şi descurajarea faptelor antisociale.

Zilnic, poliţiştii rutieri vor acţiona cu autospecialele dotate cu aparate radar pe drumurile naţionale şi europene de pe raza întregului judeţ.

Tot în această perioadă, polițiștii rutieri sprijiniți de polițiști din cadrul structurilor de ordine publică desfășoară acțiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere pe fondul consumului de băuturi alcoolice și a vitezei excesive.

De asemenea, poliţişti din cadrul Serviciului Judeţean al Poliţiei Transporturi Suceava vor organiza zilnic, patrule şi activităţi de menţinere a ordinii publice atât în trenuri, staţii CFR şi triaje, cât și în incinta şi zona Aeroportului ”Ştefan Cel Mare” Suceava în contextul sporirii numărului de curse aeriene și al afluxului de călători.

Totodată, având în vedere faptul că în aceeași perioadă pe raza municipiului Suceava sunt organizate activități cultural-artistice și religioase pentru marcarea unor evenimente sociale la care se preconizează participarea unui număr mare de persoane, polițiștii vor desfășura activități de prevenire a  tâlhăriilor și furturilor din genți și din buzunare.

Astfel, poliţia recomandă cetățenilor:

 • Să fie atenţi la bunurile pe care le deţin asupra lor, respectiv sume de bani, telefoane mobile, documente personale, etc.
 • Să fie atenţi atunci când se află la cumpărături în supermarket, pieţe sau zone aglomerate;
 • Să fie atenţi la bunurile pe care le au asupra lor atunci când se află în mijloacele de transport în comun.

Pentru prevenirea infracţiunilor de tâlhărie, poliţia recomandă cetățenilor:

 • Să nu se afişeze ostentativ cu  obiecte de valoare ( lănţişoare, brăţări, etc.)
 • Să evite zonele întunecate şi locurile dosnice frecventate de  persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracţiuni;
 • Să evite urcarea în lift cu persoane necunoscute.

Pentru prevenirea furturilor din autoturisme, poliţia recomandă cetățenilor:

Să nu parcheze autoturismul în zone neiluminate;
Să se asigure că autoturismul are închise toate portierele;
Să nu lase în autoturism bunuri de valoare care ar putea atrage atenţia hoţilor.

Pentru prevenirea furturilor din locuinţe, poliţia recomandă cetățenilor:

     -  Să fie atenți, ca în orice împrejurare să nu piardă sau să li se fure cheia de la locuință;

     - Să nu permită accesul în locuinţă a persoanelor care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale, firme, asociații, etc.

Mesajul IJJ

În perioada 11-13 iunie, jandarmii suceveni vor fi la datorie, zilnic, pe raza județului Suceava, astfel încât cetățenii să petreacă în siguranță Sărbătoarea Rusaliilor.  

Pentru a marca această sărbătoare, vor fi oficiate ample slujbe religioase în Duminica şi Lunea de Rusalii, iar Jandarmeria Suceava va fi prezentă în zona lăcașurilor de cult pentru prevenirea oricăror incidente care ar putea perturba desfăşurarea acestora. Întrucât, se preconizează prezenţa unui număr mare de credincioși, le recomandăm să dea dovadă de spirit civic, să respecte indicaţiile forţelor de ordine şi să evite implicarea în conflicte de orice natură.

Totodată, efectivele de ordine publică vor acționa zilnic pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale de natură penală sau contravențională, precum și pentru verificarea respectării legislației în vigoare pe linia picnicului, în cooperare cu alte instituții cu atribuții în acest domeniu.

În acest sens, pentru cetățenii care aleg să își petreacă timpul liber în natură, reamintim câteva obligaţii legale cu privire la activităţile de picnic:

 • să nu desfăşoare activităţi de picnic în afara zonelor special amenajate pentru activităţile de picnic sau a zonelor indicate pentru activităţile de picnic;
 • să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate;
 • să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat;
 • să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să îl supravegheze în permanenţă;
 • să nu hrănească animalele sălbatice și să evite contactul cu acestea.

De asemenea, pe traseele montane vor fi prezenți jandarmii montani care se vor asigura că iubitorii de munte se vor bucura de natură în siguranță. Pentru acest lucru, recomandăm turiștilor să nu se aventureze pe trasee fără echipament adecvat, să se informeze asupra gradului de dificultate al traseului și să nu recurgă la deteriorarea amenajărilor turistice, marcajelor sau indicatoarelor de orientare.

Având convingerea că toate aceste recomandări vor fi respectate, nu ne rămâne decât să vă urăm o minivacanță plăcută!

Adauga comentariu