VIDEO Rromii de la Mironu au mințit că se întorc acasă din Germania și nu din Italia deoarece credeau că vor ajunge la închisoare: „Dacă n-are caracter în capul lor, ei ce-au spus că îi bagă la închisoare pentru două săptămâni”

Autoritățile din județul Suceava au fost băgate în panică de un zvon conform căruia 300 de persoane de etnie rromă s-au întors acasă din Italia, însă au mințit la graniță spunând că au locuit în ultima perioadă în Germania.

Primarul din comuna Valea Moldovei și directorul școlii din localitate au demarat o anchetă la nivel local, însă deși nu au descoperit mare lucru au susținut sus și tare că Mironu, un cătun de rromi, s-ar fi umplut de consăteni întorși din Italia. Numărul persoanelor revenit în țară este mult mai mic, însă cert este că acestea au mințit la graniță deoarece le era necunoscut termenul de „carantină”.

„Au spus că vin din Italia. Doar la graniță când i-a oprit, sunt cam vreo 20 care au venit din Italia. (...) Acuma noi dacă mergem oriunde nu putem face nimic, deoarece suntem de la Mironu cu virusul”, a spus Vasile Plai zis „Măzărel”, liderul rromilor din Mironu.

Localnicii din Mironu sunt supărați pentru că a apărut zvonul conform căruia în localitatea lor ar putea să apară persoane bolnave de coronavirus după ce ar fi mințit la graniță că se întorc din Germania și nu din Italia.

„Eu mă gândesc că ar spune dacă ar avea bunăvoință că se tratează, asigură familia, asigură copiii, părinții, frați, surori. Cu boala asta e periculoasă, într-adevăr. De ce să o aducă și să o transmită în cadrul comunei noastre și în familiile noastre?. (...) O spus că au venit din Germania. (...) Din cauză că știa că-s opriți la graniță și dacă n-are caracter în capul lor, ei ce-au spus că îi bagă la închisoare pentru două săptămâni. Și pentru asta o refuzat să spună că vin din Italia”, a explicat Constantin Plai.

Pentru a se lămuri situația de la Mironu, la sediul Primăriei din comuna Valea Moldovei s-a deplasat astăzi o comisie mixtă formată din reprezentanți ai Prefecturii județului Suceava, DSP Suceava, IPJ Suceava și IJJ Suceava.

„Domnul primar, în urma ultimelor informații pe care le-a obținut și domnia sa, dezminte informațiile apărute în presă. De asemenea am decis ca în zilele următoare să se deplaseze în cadrul comunității de etnie rromă, dar și în cadrul comunei o echipă formată din un doctor de la Direcția de Sănătate Publică, precum și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean, pentru o mai bună informare și verificare a celor care au călătorit sau care vor veni din zonele cu probleme”, a explicat subprefectul Daniel Prorociuc.

Primarul din comuna Valea Moldovei susține că nu este treaba lui să monitorizeze câte persoane vin sau pleacă din comunitate în Italia.

Primarul nu merge să vadă câți oameni sunt în Italia, câți vin, câți pleacă și câți se întorc. Bine? Eu n-am făcut așa ceva”, a menționat Constantin Moroșan, primarul comunei Valea Moldovei.

Din verificările făcute de polițiștii suceveni a reieșit că doar 14 persoane din comunitatea de rromi din Mironu a revenit acasă în ultimele zile. Acestea locuiau în orașul Ferara și regiunea Foggia, care nu sunt în lista oficială raportată de autoritățile italiene privind zonele carantinate sau afectate de infecția cu coronavirus.

Adauga comentariu