VIDEO Săptămâna și camionul. Încă o autoutilitară care transporta ilegal lemne a fost confiscată datorită echipei de activiști de mediu a lui Daniel Bodnar

La data de 24 ianuarie 2021, echipa de activiști de mediu a lui Daniel Bodnar a sesizat Poliției un transport suspicios de material lemnos în zona Rădăuțiului. Totul a pornit după ce activiștii de mediu au observat faptul că în SUMAL apărea că respectivul ansamblu de utilaje transportă lemne de foc, când de fapt încărcătura era lemn gater.

Autoutilitara marca Scania, condusă de către Ioan I., a fost oprită de polițiști la data de 24 ianuarie 2021, pe la ora 22.30. Atunci oamenii legii au tras pe dreapta camionul pe centura ocolitoare a municipiului Rădăuți.

În cadrul cercetărilor, polițiștii au analizat filmările realizate de către camerele de supraveghere ale Primăriei comunei Straja. Așa se facă că, oamenii legii au observat camionul în cauză circulând prin fața Primăriei Straja pe la ora 19.10, fiind încărcat cu lemne. Pe urmă, pe la ora 20.53, același camion a fost observat deplasându-se fără încărcătură în direcția comunei Brodina. Pe la ora 22.00, același camion a fost observat tractând o semiremorcă, ambele încărcate cu lemne, prin fața Primăriei Straja, dinspre Straja spre Vicovu de Sus.

Camionul oprit de polițiști a fost condus la Ocolul Silvic Marginea pentru cubare.

Când și-au făcut timp, inginerii silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava și personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea au inventariat încărcătura lemnoasă și au constatat faptul că lemnul rotund rășinoase, în cantitate de 12,82 metri cubi nu avea proveniență legală. Cu această cantitate de material lemnos a fost încărcată autoutilitara. În semiremorcă a fost găsită cantitatea de 22,55 metri cubi de material lemnos. Cu privire la lemnele din semiremorcă nu au fost identificate nereguli.

Deoarece autoutilitara transporta ilegal peste 10 metri cubi de material lemnos, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „transportul cu orice mijloace de transport a materialelor lemnoase, în volum de peste 10 metri cubi, neînsoţite de documente specifice de transport”.

În plus, cantitatea de 12,82 metri cubi de lemn a fost predată în custodia Ocolului Silvic Marginea, iar autoutilitara marca Scania, în valoarea de circa 50.000 de euro, a fost confiscată și introdusă în camera de corpuri delicte a IPJ Suceava.

Emitentul avizului de însoțire a mărfii privind transportul acesta este SC For Bib C&M SRL, din satul Sadău, comuna Brodina, administrat de către Oana Buraciuc. Această firmă are ca obiect de activitate preponderent „exploatarea forestieră”. La transportator este menționată firma SC Bradul C&M SRL.

Trebuie menționat faptul că localnicii din zonele de munte a Sucevei, unde se practică tot felul de activități ilicite cu material lemnos, au prins curaj și sesizează activiștilor de mediu tot felul de ilegalități din localitățile lor. Activiștii de mediu îi roagă pe cetățeni să fie din ce în ce mai curajoși și să îi anunțe când dețin informații despre activități ilegale cu material lemnos în zona lor.

Daniel Bodnar către Direcția Silvică Suceava

În urma acestei acțiuni, activistul de mediu Daniel Bodnar a solicitat Direcției Silvice Suceava un punct de vedere oficial.

„Solicităm un punct de vedere oficial din partea Direcției Silvice Suceava- Romsilva!
Domnul Director Comercial, Diaconescu Cătălin, se ocupă de valorificarea lemnului din prestări servicii gestionate de către pădurarii angajați ROMSILVA!
Explicații pentru noi, oamenii de rând!
Fără Comunicate siropoase din partea purtătorului de cuvânt!
Cine este pădurarul care a gestionat și valorificat partida din care este emis avizul pe camionul SV97BCM?
Poate ne explică domnul director Diaconescu dacă partida a fost exploatată în prestări de către un agent economic sau de către formația Ocolului Silvic Falcău!
De când este reprimită partida și ce stocuri au mai fost valorificate de către pădurar din această partidă!?
De asta nu se dă lemnul de foc populației? Nu se mai pot îmbogăți pădurarii și ceilalți din Ocol”, a postat Daniel Bodnar pe pagina sa de Facebook.

Vă amintim faptul că și săptămâna trecută echipa de activiști de mediu a lui Daniel Bodnar le-a pus pe tavă polițiștilor un camion care transporta ilegal material lemnos. Și atunci, autoutilitara a fost confiscată.

Adauga comentariu