VIDEO Șaru Dornei, Straja și Valea Moldovei au rețele de apă clandestine care funcționează fără aviz sanitar. Oamenii sunt puși în pericol cu bună știință

În urmă cu o lună, Recorder a publicat o hartă a apei contaminate din România, pe baza analizelor efectuate de direcțiile de sănătate publică (DSP) din fiecare județ.

Pe hartă erau marcate cu alb localitățile în care nu s-au efectuat astfel de analize, întrucât, conform evidențelor DSP, nu există o rețea de apă potabilă avizată.

După publicarea materialului, jurnaliștii de la Recorder au primit însă o mulțime de mesaje de la oameni care locuiesc în aceste comune, semnalându-ne că în localitatea lor există o rețea de apă funcțională.

Așa că aceștia au început să verificăm situația fiecărei comune în parte, mergând pe teren, dând telefoane la primării și solicitând informații suplimentare de la DSP. Cei de la Recorder au descoperit, astfel, că în România există peste 150 de localități în care oamenii sunt racordați la rețele de apă clandestine, care funcționează fără autorizație sanitară din partea DSP. Teoretic, acest aviz este obligatoriu și se eliberează numai după ce DSP recoltează probe din rețea și face analize prin care confirmă că apa respectă normele de potabilitate și poate fi consumată de cetățeni.

În multe cazuri, însă, rețelele de apă finanțate din fonduri europene sau guvernamentale au fost construite prost și primăriile au constatat, la finalizarea proiectului, că apa nu respectă parametrii de potabilitate. Știind că analizele DSP vor depista acest lucru și nu vor obține avizul sanitar, primăriile au sărit peste această obligație și au inaugurat rețelele pe propria răspundere. Oamenii s-au branșat, dar mulți dintre ei habar nu au că apa nu este potabilă.

Contactați de Recorder, reprezentanții DSP-urilor s-au plâns că legea este ambiguă și au declarat că nu pot închide rețelele care funcționează ilegal, aruncând vina pe primării.

Și în timp ce autoritățile ridică din umeri, jurnaliștii Recorder au încercat să întocmească o listă a localităților în care există rețele de apă fără aviz și au actualizat aceste informații pe hartă, adăugând culoarea roșu închis (comune cu rețea de apă fără aviz sanitar).

Lista rețelelor clandestine din județul Suceava:

Șaru Dornei (Suceava). Localitatea are o rețea de apă potabilă din 1985, modernizată succesiv în 2001, 2008 și 2012. „Acum facem documentația pentru autorizare la DSP. Am avut autorizație, dar a expirat. A expirat anul trecut, cred, nu știu exact”, susține primarul Cătălin Ioan Iordache.

Valea Moldovei (Suceava). Localitatea are o rețea de apă potabilă din anul 2003 la care e racordată peste 50% din populație. „Rețeaua e modernă de tot!”, se laudă primarul Constantin Moroșan. Localitatea nu apare, însă, pe lista comunelor monitorizate de DSP Suceava în 2019. „Avem autorizație, dar probabil nu e vizată”, spune primarul și promite să revină cu un telefon după ce se interesează exact de situația autorizației. Nu a mai revenit.

Straja (Suceava). În localitate există o rețea de apă construită în perioada 2010 – 2013 pentru aproximativ 300 de familii. Lucrarea a fost făcută prost așa că, la scurt timp, o treime din conducte au cedat și a fost nevoie să fie înlocuite. „Acesta e motivul pentru care nu mai avem autorizație sanitară de funcționare”, ne-a explicat primarul Mihai Juravle. „Acum rețeaua e funcțională, dar până obținem autorizația oamenii o consumă ca și apă menajeră”.

Sursă material: www.recorder.ro

Adauga comentariu