VIDEO Școala din Moldovița a fost amendată cu 5.000 de lei de către DSP Suceava pentru că a alimentat unitatea de învățământ cu apă nepotabilă

Conducerea Direcției de Sănătate Publică a amendat Școala cu clasele I – VIII din Moldovița cu suma de 5.000 de lei, pentru că au lăsat la îndemâna copiiilor, apă nepotabilă. La începutul acestei săptămâni, inspectorii sanitari au finalizat ancheta epidemiologică demarată la această unitate de învățământ, iar rezultatele testelor de laborator au confirmat că apa nu este bună de băut, acestea fiind neconforme. Într-un pahar de apă de la școală sunt nu mai puțin de 20 de bacterii coliforme.

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, cotidianul Ziar de Suceava a arătat că la școala gimnazială din Moldovița exista un risc iminent de apariție a unui focar de infecție. Fântâna unității de învățământ, de unde școala era alimentată cu apă menajeră, a secat, iar pentru ca elevii să dispună de apă, Traian Iliesi, primarul comunei Moldovița, a luat decizia ca fântână să fie umplută cu apă din râul Moldovița. Această misiune le-a revenit pompierilor voluntari din localitate.

Apa din acest râul nu este potabilă, deoarece râu este poluat de gunoaiele adunate de prin comună și depozitate pe albia sa. În aceste condiții, elevii, care au vârste cuprinse între 6 și 15 ani, au fost puși în pericol cu bună știință.

Pentru a-i feri pe cei mici de probleme, directoarea școlii a pus afișe în băile unității de învățământ prin care îi anunță pe elevi că apa nu este potabilă și că nu au voie  să o folosească. Totuși, este greu de crezut că elevii din clasele primare înțeleg foarte clar la ce pericole se expun dacă consumă din apa adusă din râul Moldovița.

Anterior, cotidianul online Ziar de Suceava a prezentat problema gunoaielor din Moldovița, care sunt depozitate în apropiere de albia râului omonim.

Conducerea celor de la DSP Suceava a efectuat un control la Școala gimnazială din Moldovița, aplicând o sancțiune de 5.000 de lei.

Adauga comentariu