VIDEO Șefa IȘJ Suceava încearcă să ia măsuri în privința ghiozdanelor grele ale elevilor din ciclul primar: „Îmi pun în poșetuță cântarul”

Școlile stau să înceapă, iar elevii se vor întoarce în bănci. Până să se așeze la pupitre, copiii vor trebui să care de acasă până la școală ghiozdane care mai de care mai grele.

Ministerul Educației neinvestind bani în manuale pentru elevi, în așa fel încât fiecare copil să aibă câte două exemplare din fiecare manual pentru a rămâne un set de cărți la școală, iar altul acasă, cei mici sunt obligați să care în spate aproximativ aceleași cărți zilnic.

„Grele au fost dintotdeauna. Acuma am nepoții la școală, am o nepoțică care merge în clasa I, deja e mai mare ghiozdanul ca dânsa. Ar fi bun cum s-a promis, să facă dulapuri să aibă unde pune rechizitele, să nu le poarte în spate. Altceva ce pot să spun”, a spus o suceveancă.

„Sunt grele ghiozdanele, dar dacă cărțile trebuie duse, caietele trebuie duse, nu au ce face copiii. Într-adevăr, când le-am pus pe cântar și au aproape opt kilograme, mai ales că fata e în clasa a VIII-a acuma. Ăștia mici poate nu, e mai ușor pentru ăștia mici, dar copiii mari în clasa a VII-a, a VIII-a, chiar sunt grele ghiozdanele. Să facă ceva la școală, dacă s-ar face așa niște dulăpioare să pună acolo cărțile, caietele, o parte pe care nu le folosește în fiecare zi, ar fi bine”, a spus o altă suceveancă.

Șefa Inspectoratului Școlar Suceava a spus că va verifica personal greutatea ghiozdanelor elevilor din ciclul primar. Aceasta a declarat că își va pune în poșetă un cântar și va vizita în această privință mai multe școli. Inspectorul general le-a cerut și directorilor de școli să fie mai atenți la ghiozdanele copiilor.

„Promit că mă duc, îmi pun în poşetuţă cântarul şi din când în când trec pe la şcoli. V-am spus de la început că și eu am lucrat la învăţământul primar, dar am constatat chiar pe nepoatele mele că un ghiozdan de ciclu primar poate ajunge chiar şi la 10 kilograme. Le-am atras atenţia (directorilor), pentru că vorbim de sănătatea copiilor. E adevărat că există situații în care copiii sunt însoţiţi până la școală, chiar până în sala de clasă de părinţi, de bunici, de bone, dar nu putem să spunem că se întâmplă lucrul acesta în tot judeţul. Unii copii trebuie să poarte ghiozdanul în spate şi un kilometru sau poate mai mult de atât”, a spus Gabriela Mihai, șefa IȘJ Suceava.

Majoritatea ghiozdanelor elevilor depășesc greutatea recomandată, chiar și de 10 ori. Din cauza ghiozdanelor mult prea grele și a modului incorect de a fi cărate, cei mici riscă să își deformeze spatele.

 

Adauga comentariu