VIDEO Situație inedită la Prefectura Suceava. Angajații bolnavi de coronavirus nu primesc spor COVID în timp ce colegii care stau la cald beneficiază de aceste majorări salariale de până la 30%

Astăzi, 13 ianuarie 2021, cu ocazia primei conferințe de presă a prefectului Sucevei, Alexandru Moldovan, acesta a fost întrebăt despre sporurile COVID acordate angajaților Prefecturii, mai ales a celor care-și prestează munca de la birou.

Acesta a anunțat că toți angajații Prefecturii, cu excepția sa și a subprefecților, beneficiază de sporuri de până la 30%. Paradoxal, se pare că angajații Prefecturii care sunt infectați cu coronavirus nu primesc acest spor de risc.

Mai jos aveți la dispoziție întrebările și răspunsurile vis-a-vis de acordarea sporurilor de risc angajaților Prefecturii Suceava.

MINUTUL 50.57

Jurnalist 1: Conform Ordonanței de Urgență 131 din 10 august, prefecturile din toată țara pot acorda și sunt unele care au acordat sporuri de până la 30% tuturor angajaților din instituție. Acest spor de COVID este undeva aproximativ 30% din valoarea salariului. La nivelul Prefecturii Suceava ați acordat aceste sporuri angajaților?

Alexandru Moldovan: La nivelul Instituției Prefectului Suceava, în baza propunerilor pe care le-am avut de la șefii de serviciu, personalul care a fost implicat în activități care au presupus interacțiunea sau chestiuni care sunt legate în contextul pandemic, am acordat acest sport.

J. 1: Pentru câți angajați?

A.M.: La început au fost mai puțini. În momentul de față am acordat la toți angajații.

J. 1: De cât timp primesc toți angajații?

A.M.: Repet, după apariția Ordonanței de Urgență am acordat în mod etapizat angajaților în funcție de activități. În contextul în care au fost implicați atât în activitățile ce au presupus din luna august – septembrie organizarea alegerilor locale. Au fost implicați în activități ce au presupus deplasarea fizică, inclusiv și în weekend, în echipe mixte de verificare a unor efecte, a unor calamități. Ne-au fost date la prefecturi chestiuni suplimentare de rezolvat. (...) Am considerat că este oportun având în vedere și nivelul de salarizare scăzut la nivelul Instituției Prefectului și am acordat acest spor la care ați făcut dumneavoastră referire.

J. 1: Ce legătură a avut cu activitatea COVID-ului de exemplu registratorul?

A.M.: Păi, gândiți-vă în felul următor. Activitatea în contextul actual au fost implicați fie pentru transmiterea unor acte către UAT-uri, repet, am avut activități suplimentare, acte adiționale care reveneau ministerelor de resort și ne-au fost transmise nouă prin intermediul nostru către UAT-uri, au fost implicați în activități ce au presupus organizarea celor două tururi de alegeri, au fost în teren, s-au deplasat în acele comisii mixte.

J. 2: Deci au lucrat din birou mulți dintre ei?

A.M.: Deci repet, a fost o analiză făcută și consider că toți care au primit acest spor îl au meritat și justificat.

J. 1: Despre câți angajați vorbim?

A.M.: Nu pot să vă spun o cirfă, cred că undeva la 30 de angajați. După cum știți, la noi sunt 41 de angajați, nu toate posturile sunt acoperite. Eu și cu subprefecții nu am luat acest spor. Mai sunt o serie de angajați, din păcate sunt în concedii medicale, boala nu ne-a ocolit pe nimeni și nu au avut acest spor acordat. Cred că aproximativ un număr de 30 de angajați.

J. 2: Doamna Băncilă (n.r. - purtător de cuvânt DSP Suceava) vă rog dacă la nivelul DSP-ului se oferă un spor de 30% pentru COVID. Primiți așa ceva acolo?

Gabriela Băncilă: Îmi pare rău, nu știu. Nu lucrez la Resurse Umane. Eu nu beneficiez.

J. 2: În spitale, doamna doctor (n.r. - Dana Costea), se mai acordă?

Dana Costea: Eu tot la DSP lucrez. Eu sunt detașată de la Iași, la fel, nu știu.

J. 2: Ați primit acest spor de 30% pentru COVID pentru această perioadă?

D.C.: Eu sunt medic rezident, nu primesc sporul ăsta de 30%.

MINUTUL 01.00.16

J. 1: Pentru sporurile astea mai aveți bani?

A.M.: Înțeleg discuția și o să vă răspund cât se poate de simplu. Ele sunt acordate din bugetul ministerului de resort al Afacerilor Interne. Sunt acordate în baza acestei Ordonanțe de Urgență la care ați făcut dumneavostră referire și sunt niște condiții stricte de acordare care trebuie respectate. Deci, din punctul meu de vedere, din punct de vedere legal, cred că s-a procedat corect, iar din punct de vedere al echității, vreau să vă spun că la nivelul Instituției Prefectului, colegii mei au un nivel de salarizare pe care dumneavostră îl știți. Ca să vă faceți o idee, este undeva la jumătate din nivelul net de salarizare a unui coleg de-al lui din administrația publică. Și atunci consider că în perioada asta, am considerat că este binevenit.

J. 2: Jumătate dintre angajații județului Suceava au salariul minim pe economie. Jumătate, deci 50%.

J. 1: Nu v-a obligat ministerul să acordați acest spor, era opțional. Puteați să nu acordați acest spor.

A.M.: Repet, din punctul meu de vedere, luând în considerare toate aceste activități în care au fost implicați colegii mei, am considerat că este oportun să acord acest drept.

J. 3: Vi se pare moral ca în condițiile în care cadrele medicale, care au salarii mai mici decât aveți la Prefectură, să protesteze în pandemie și în Prefectură să ai un spor atât de mare?

A.M.: Cred că sunteți eronat informată. Nu cred că există cadru medical de la spital care să aibă un salariu mai mic. (...) Și comparația mi se pare cel puțin nepotrivită. În momentul de față cred că toată energia pe care trebuie să o  avem toți este să ne-o canalizăm pentru aceste provocări cu care ne confruntăm, să ieșim din această situație cumplită în care suntem cu toții și ulterior cred că se pot face analize serioase din punct de vedere a salarizării tuturor categoriilor bugetare.

J. 2: Dumneavoastră credeți că se expune mai tare un angajat din Prefectură, de la registratură, decât un angajat de la Primăria municipiului Suceava? Sau se expune mai tare un angajat din Prefectură decât un polițist, un jandarm, un medic sau un asistent medical care trebuie să stea în câte opt ore în combinezon? Despre ce vorbim? Da, e părerea dumneavoastră aici.

A.M.: Da, eu vă mulțumesc și vă doresc sănătate! Toate bune!

 

Adauga comentariu