VIDEO Șoseaua de centură a Rădăuțiului va fi inaugurată vineri. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, este așteptat la inaugrare

Șoseaua de centură a municipiului Rădăuți va fi inaugurată vineri. La inaugurare este așteptat și Lucian Bode, Ministrul Transporturilor.

„Practic municipiul Rădăuţi este încercuit de această centură şi este un lucru extraordinar. Ne bucură faptul că firma care a realizat lucrările a ţinut un ritm susţinut și ne prinde sfârşitul de an cu centura finalizată. Eu vreau să îi felicit şi săptămâna viitoare sper că se va circula pe această centură. Este un câştig uriaş pentru Rădăuţi şi pentru toată zona din jurul Rădăuţiului. Asta înseamnă dezvoltare economică”, declara la sfârșitul săptămânii trecute, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

Licitaţia pentru realizarea şoselei de centură a municipiului Rădăuţi, proiect a cărui valoare se ridică la 90 de milioane de lei, a fost câştigată în anul 2011 de către UMB Spedition, firma lui Dorinel Umbrărescu. Până în anul 2018, constructorii nu au mişcat niciun ac, motivând că n-au primit de la Guvern banii necesari.

Ruta ocolitoare a municipiului Rădăuţi, conform proiectului, are 16,5 kilometri. Până în urmă cu doi ani nu s-a făcut practic nimic deoarece, SC Energomontaj SA Bucureşti, societatea ce are în gestiune stâlpii care susţin firele de înaltă tensiune ce trec pe lângă municpiul Rădăuţi nu a vrut să-şi dea acceptul pentru deschiderea şantierului, până când în conturile sale nu era alocată suma necesară mutării acestor stâlpi, iar din cauza acestor neînţelegeri demararea lucrărilor la şoseaua de centură a municipiului Rădăuţi a fost blocată.

Lungimea rutei ocolitoare a municipiului Rădăuţi este de 16,579 de kilometri. Împărţirea în tronsoane a fost făcută pentru ca, în cazul unei execuţii etapizate, fiecare tronson să asigure legătura dintre două drumuri naţionale – DN 2H şi DN 17A.

Primul tronson pleacă din DN 2H, după ce pătrunde în intravilanul municipiului Rădăuţi, se îndreaptă spre pârâul Suceviţa pe care îl traversează pe un pod,după care străbate o zonă deterenuri agricole.La km 2+982, acest tronson intersectează DJ 178 cu o intersecţie giratorie proiectată, după care traversează pârâul Suceviţa pe un pod, străbate un alt teren agricol şi ajunge într-un sens giratoriu proiectat la intersecţiacu DN 17A. Traseul acestui tronson are o lungime de 5,617 kilometri.

Acest tronson ar trebui realizat în prima etapă deoarece tot traficul de tranzit ce vine de pe DN 2,din direcţia Suceava, va ajunge în localitatea Marginea, de unde se va împărţi pe DN 2E (Vicov, Straja,Putna) sau DN 17A (Suceviţa,Moldoviţa, Câmpulung Moldovenesc, Iacobeni). Din Iacobeni traficul sepoate divide pe DN 18 spre Sighetu Marmaţiei – Baia Mare sau pe DN 17 Vatra Dornei spre Ardeal.

Al doilea tronson pleacă din intersecţia cu DN 17A, spre nord est, intersectează DC 46 (Rădăuţi – Horodnic), într-un sens giratoriu proiectat, traversează calea ferată Dorneşti – Nisipitul şi DN 2H pe un pasaj. Pentru a asigura toate legăturile a fost prevăzută o intersecţie giratorie după ieşirea de pe pasaj. Acest tronson ar trebui realizat în momentul în care va creşte traficul pe DN 2H spre Gălănesti, Vicov(DN 2E) şi în intersecţia dintre DN 17A, DN 2E şi DJ 209K, în localitatea Marginea.Traseul acestui tronson are lungimea de 2,905 kilometri.

Cel de-al treilea tronson al şoselei de centură a municipiului Rădăuţi pleacă din sensul giratoriu al intersecţiei cu DN 2H al tronsonului 2, traversează DJ 178C printr-un sens giratoriu proiectat şi ajunge în sensul giratoriu din DN 17A la ieşirea din Rădăuţispre Dorneşti.Realizarea lui este legată de cea a  tronsonului 2 şi/sau de recenzarea unui trafic ridicat pe direcţia Siret – Dorneşti – Câmpulung şi Siret – Dorneşti – Vicov – Putna. Lungimea acestui tronson este de 4,5 kilometri. Ultimul tronson pleacă din sensul giratoriu al intersecţiei cu DN 17A, traversează DN 17

Ultimul tronson pleacă din sensul giratoriu al intersecţiei cu DN 17A, traversează DN 17A, caleaferată Dorneşti – Nisipitul, parcurge terenuri din intravilanul municipiului Rădăuţi şi ajunge la kilometrul zerode plecare al variantei ocolitoare. Tronsonl 4 are o lungime de 3,557 de kilometri.

Adauga comentariu