VIDEO Sucevenii de acasă sunt mai speriați de coronavirus decât cei care vin din Italia:„Totul este normal, nu e schimbat nimic”

Virusul care a marginalizat China de restul lumii i-a înspăimântat profund și pe localnicii din județul Suceava. Aceștia sunt stresați de gândul că apropiații lor, care se află în Italia, pot fi infectați cu acest virus fără leac.

Pentru a preveni o posibilă epidemie în Bucovina, Direcția de Sănătate Publică Suceava a implementat un filtru prin care trec toți pasagerii care aterizează cu avionul pe Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava.

„Având în vedere că deja cunoaștem localitățile din Italia, cele 12 localițăți care au instituită carantina, deja și noi am intrat în aeroport cu un serviciu de permanență întărit, deci în loc de o singură persoană, avem trei persoane, aceste persoane le dau pasagerilor chestionarele, le întreabă cum se simt și de unde vin, evident, ca să putem să știm dacă vin din cele 12 localități cu carantină. (...) Dacă sunt cazuri în care călătorii vin din zona carantinată, atunci noi avem obligația să îi ducem în niște spații pe care le avem, să îi băgăm în carantină timp de 14 zile. Aceste spații nu sunt publice, trebuie să nu mă mai întrebați niciodată pentru că e o chestie de sănătate publică și sunt secrete”, a spus Silvia Boliacu, director DSP Suceava.

„Deci ei când coboară din avion, pasagerii sunt trecuți, intră într-un filtru de trecere spre Poliţia de Frontieră care vor rămâne cantonaţi unde vor completa un formular care trebuie să completeze cu toate, ţara de unde provin, timpul care este petrecut de şedere în România şi dacă au venit în contact cu persoane din zona respectivă sau au trecut prin zona respectivă unde sunt suspecţi de coronavirus, iar ei sunt întrebaţi dacă prezintă. Deci fiecare pasager în parte este întrebat dacă are febră, dacă strănută, dificultate în respiraţie, ei trebuie să dea o declaraţie pe propria răspundere, noi nu avem de unde să ştim dacă el dă cu toată sinceritatea”, a spus Florentina Grosieru, asistentă.

În timp ce rudele de acasă sunt deosebit de îngrijorate, cetățenii care vin din Italia nu se arată prea afectați de această epidemie. Aceștia susțin faptul că în Italia cetățenii nu sunt atât de speriați precum cei din România.

„Nimic grav. Departe de noi, în zona roșie, unde sunt multe persoane cu coronavirus, nimic grav, au luat precautione de toate felurile de lecuire. Persoanele care sunt bolnave sunt izolate, sunt tratate cu un ordin înalt de cunoștință medicală, măsuri foarte puternice sunt luate pentru infecția care s-a ivit în Italia”, a spus un pasager.

„Totul este normal, nu e schimbat nimic”, a spus alt pasager.

„Italia e foarte frumoasă, numai că s-au îmbolnăvit vreo șase oameni, am auzit la cineva că s-au îmbolnăvit și doar atât. (...) Da, am completat, am lăsat și aici la Suceava, e totul ok”, a spus un alt pasager.

Acest virus a băgat spaimă și în taximetriștii care îi preiau pe pasagerii care aterizează pe Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava. Taximetriștii fac tot posibilul pentru a se feri de o eventuală contaminare cu acest virus chinezesc.

„Când vine ală de Italia, atunci ne protezăm. Punem astea pentru bagaje. Trebuie să fim precauți. (...) De dezinfectat, curățăm mașina, ștergem”, a spus un taximetrist.

Direcția de Sănătate Publică Suceava îi roagă pe cetățenii care au simptome să apeleze serviciul 112, iar automat se va deplasa o ambulanță care îi va prelua și îi va transporta la spital pentru investigații. Aceștia sunt rugați ca în cazul în care suspecteză că sunt contaminați cu coronavirus să nu se deplaseze la Urgențe pentru a nu îi îmbolnăvi și pe alții.

Cetățenii sunt rugați să fie sinceri și să spună adevărul când personalul de pe aeroport îi întreagă de unde vin.

 

Adauga comentariu