VIDEO Sucevenii își tratează caii mai rău decât pe cei mai mari dușmani. Trei cai care puteau să moară de mâna stăpânilor au fost salvați și tratați

În ultima perioada Asociația Casa lui Patrocle a fost informată cu privire la trei situații în care sucevenii s-au comportat cu proprii cai mai rău decât cu cei mai mari dușmani ai lor. Reprezentanții asociației au făcut tot ceea ce au putut pentru a salva animalele din mâna sălbaticilor care au chinuit caii și/sau se uitau la ei cum dădeau semne că nu mai au mult de trăit din cauza rănilor. Alături de cei de la Casa lui Patrocle au venit polițiștii și în unele cazuri și-au făcut treaba și medicii veterinari din localitățile în cauză.

Doi sălbatici au înoptat în arest după ce au bătut un cal

Săptămâna trecută, pe data de 8 iunie 2020, doi cetățeni de etnie rromă din comuna Dumbrăveni au fost surprinși în timp ce băteau cu sălbăticie un cal pe un drum dintr-un sat. Momentul a fost surprins de către niște copii din zonă, care la rândul lor au fost fugăriți de agresori prin localitate.

Reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle au făcut ce au putut pentru a da de urma calului și a-l salva, iar acestora li s-au alăturat și polițiștii din Suceava. Oamenii legii au întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de „rănirea animalelor cu intenție”.

În urma cercetărilor făcute, polițiștii stabilit că autorii oribilei fapte sunt Nicu Stan (28 de ani) și Florin Stan (47 de ani), tată și fiu, ambii din comuna Dumbrăveni. Cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore pentru infracțiunile de „rănirea sau schingiuirea animalelor” și „ultraj contra bunelor moravuri”.

Trebuie menționat că această măsură este una în premieră în județul Suceava. În plus, mai trebuie arătat că animalul a fost salvat de către reprezentanții Casa lui Patrole din Suceava, care au sesizat IPJ Suceava, între cele două instituții existând o colaborare strânsă. În prezent, calul se află la o clinică veterniară din comuna Moara, unde primește îngrijirile corespunzătoare.

Cu privire la acest eveniment cotidianul Ziar de Suceava a publicat un articol pe care îl puteți citi integral dând click AICI.

Calul schingiuit de un bețiv și lăsat să moară într-un șanț

De asemenea la data de 8 iunie 2020, un alt cal a fost abandonat într-un șanț din comuna Bălăceana. Atunci, un individ rupt de beat și-a bătut calul pentru a trage căruța. Deoarece calul avea probleme la ochi, calul alerga fără a vedea pe unde merge și astfel a ajuns într-un șanț.

După ce a schingiuit animalul, individul l-a abandonat la marginea drumului fiind convins de către vecinii care i-au spus să meargă acasă pentru a-și reveni din beție. Localnicii au anunțat Asociația Casa lui Patrocle, iar cei din urmă au intervenit la fața locului și au venit în ajutor animalului.

Astfel, calul a fost dus într-un centru veterinar unde a fost tratat și salvat de la moare. Conform celor care i-au salvat viața animalului, cabalina ar fi murit până dimineață dacă ar fi fost lăsată să zacă în șanț.

Calul grav rănit ce avea să ajungă la abator

Tot săptămâna trecută, pe data de 9 iunie 2020, un cetățean a găsit niște cai răniți destul de grav pe raza localității Vicovu de Sus. Acesta a sunat la Poliție pentru a anunța ce a găsit, dar polițiștii nu s-au grăbit să se deplaseze la fața locului. Mult înaintea oamenilor legii au ajuns reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle, dar când au ajuns aceștia, mai mulți cetățeni de etnie rromă au plecat cu cabalinele spre abator.

Atunci, polițiștii au ajuns la fața locului, după mai multe insistențe.

Rromii voiau să ducă calul la abator pentru că nu aveau bani să-l ducă la veterinar și ar fi susținut faptul că nu mai era bun de nimic animalul. Cât timp reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle erau la fața locului, ar fi apărut o persoane care susținea faptul că mașina i-a fost distrusă de caii răniți. Atunci, rromii i-au dat individului 1.000 de lei și au început să tragă de cal pentru al băga într-o autoutilitară.

Calul a fost urcat în mașină, cea din urmă a plecat, iar polițiștii și restul reprezentanților instituțiilor solicitați nu au apărut la fața locului.

După ceva timp, oamenii legii și-au făcut apariția și au asistant la înțelegerea dintre reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle și rromii care voiau să ducă animalul la abator. Ca totul dezinteresul față de cetățenii de rând să fie demonstrat, medicul veterinar de circumscripție veterinară din Vicovul de Sus, un anume Carcea, s-a arătat deranjat de insistențele apelanților.

Conform reprezentanților Asociației Casa lui Patrocle, între aceștia și medicul veterinar Carcea a avut loc următoarea discuție:

Carcea: -Pai cine sunteți voi să mă chemați acolo și să dați ordine?

Reprezentanți Casa lui Patrocle: - Cine suntem?? Oameni normali, ca oricare alții, care v-am cerut sprijin să ajutați un cal tăiat la gât, și v-ați bătut joc de noi!! Aștia suntem!!!

Neavând de ales, reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle au scos din buzunar 1.000 de lei și i-au dat rromilor pentru a salva caii ce urmau să ajungă mezeluri. Pe lângă cei 1.000 de lei, cei de la Casa lui Patrocle le-au mai dat rromilor încă 200 de lei pentru transport.

Despre acest eveniment cotidianul Ziar de Suceava a publicat un articol pe care îl puteți citi integral dând click AICI.

 

Adauga comentariu