VIDEO Sucevenii sunt „obligați” să încalce legea atunci când aruncă gunoiul

Potrivit ordonanței 74 care modifică Legea 211, de astăzi, 1 iulie 2019, în mod obligatoriu, începe colectarea selectivă a deșeurilor pe patru fracții. Ridicarea deșeurilor se va face cu mașini speciale pentru fiecare fracție.

Este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe patru fracții: plastic/metal; hârtie/carton; sticlă; deșeuri reziduale/amestecate/menajere.

Colectarea selectivă a deșeurilor de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case) se face astfel:

În cartierele de blocuri (asociații de proprietari):

La punctele de colectare din zonele de blocuri, în containere/pubele/puncte menajere îngropate, personalizate pentru fiecare fracție: plastic/metal – galben; hârtie/carton – albastru; sticlă – verde; deșeuri reziduale – negru.

La gospodăriile individuale (case): se va colecta în saci de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator.

Trebuie precizat clar că este interzisă amestecarea deșeurilor precum și abandonarea deșeurilor și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011.

În cazul nerespectării separării deșeurilor pe categorii se va aplica creșterea tarifului de ridicare a gunoiului cu 25% și amenzi pentru persoanele fizice între 1.000 – 2.000 de lei chiar dacă multe blocuri încă nu au acces la pubele dedicate.

La nivelul municipiului Suceava, colectarea selectivă a gunoiului este o glumă proastă. Firma care se ocupă de ridicarea deșeurile menajere a plasat de ceva timp doar două containere pentru strângerea gunoiului. Unul este negru pentru deșeuri menajere (fracția umedă) și unul este galben pentru deșeuri reciclabile – plastic, hârtie, metale, sticlă (fracție uscată). Practic, în containerul galben se strâng gunoaiele amestecat, nu selectiv cum prevede legea. În aceste condiții, sucevenii încalcă legea de fiecare dată când aruncă gunoiul.

La sfârșitul anului trecut a intrat în vigoare noul contract de salubrizare menajeră în municipiul reședință de județ pentru o perioadă de 12 ani, semnat cu asocierea dintre SC DIASIL SRL Suceava și SC RITMIC COM SRL Ilișești. Contractul de salubrizare menajeră include, între altele, și colectarea selectivă a deșeurilor municipale care are ca scop final ca cetățeanul să plătească pentru cât gunoi umed produce, iar materialele reciclabile vor fi recuperate. Contractul se ridică la 18 milioane de euro.

Adauga comentariu