VIDEO Tiberiu Boșutar a demonstrat că Mafia Lemnului fentează SUMAL 2, iar camioanele transportă ilegal material lemnos în continuare. Un transport ilegal de cherestea a fost confiscat de polițiști datorită activistului de mediu

În această săptămână, activistul de mediu Tiberiu Boșutar a demonstrat cât de ușor se fură în continuare lemnul din pădurile României, chiar și cu noua aplicație SUMAL 2.

La data de 27 mai 2021, Tiberiu Boșutar a indentificat în traficul rutier un camion care părea că transportă material lemnos. După cum s-a obișnuit, acesta a verificat imediat numărul de înmatriculare în aplicația Inspectorul Pădurii. Astfel a aflat că pentru numărul de înmatriculare al respectivul ansamblu de vechiule a fost emis la data de 26 mai 2021 un aviz de însoțire pentru o cantitate anume de cherestea. Detaliile care i-au atras atenția activistului de mediu au fost pozele atașate în SUMAL. Respectiv în fotografii, nu se putea observa încărcătura din lateral, iar din spate se observau dau câteva obiecte lemnoase.

În aceste condiții, Tiberiu Boșutar a bănuit că ar fi vorba despre un transport multiplu, mai exact mai multe transporturi efectuate în baza aceluiași aviz. Așadar, activistul de mediu a anunțat Poliția cu privire la acest transport suspect. După ce a sunat la 112, acestuia i s-a făcut legătura cu un reprezentant al Ministerului Mediului, care încerca să îl convingă pe activistul de mediu că transportul respectiv este legal. După câteva ore, întregul transport „legal” a fost confiscat.

După ceva timp, un echipaj de Poliție a oprit camionul și a deschis remorca. Activistul de mediu a observat faptul că încărcatura din realitate diferă cu cea din fotografiile urcate pe SUMAL.

Pe urmă, camionul a fost condus la Ocolul Silvic Mălini pentru a fi inventariat. Acolo, lui Tiberiu Boșutar nu i s-a permis să filmeze, motiv pentru care a ieșit în afara curții instituției. Interesant este faptul că la un moment dat polițiștii au mutat mașinile ca și cum li s-ar fi ordonat să facă tot posibilul ca inventarierea să nu poată fi filmată de activistul de mediu care mișuna pe la porțile Ocolului Silvic Mălini.

Până la urmă, autoritățile au confiscat atât încărcătura din remorcă, cât și ansamblul de vehicule care transporta cheresteaua. Încărcătura a rămas în custodia Ocolului Silvic Mălini, iar ansamblul de vehicule confiscat a fost depus într-o curte de pe raza localității Trei Movile în care IPJ Suceava depozitează autovehiculele confiscate.

Mai multe dezvăluiri cu privire la acest eveniment și la metodele practicate de cei care efectuează transporturi multiple de material lemnos a evidențiat activistul de mediu Tiberiu Boșutar în cadrul Analizei de Seară a cotidianului News Bucovina.

„Ce am mai aflat eu de pe surse, omul a mers de la Frasin până unde a descărcat chereasteaua, a mers a doua tură la Sasca și când au venit cei de la ISCTR să verifice kilometrajul, el de la prima cursă avea doar 3 kilometri făcuți. Deci, ăștia opresc și kilometrajul, opresc și SUMAL-ul, opresc tot și fac trei transporturi pe un aviz. După ce spui că se fură, ți se spune că nu se fură și că ești frustrat”, a spus Tiberiu Boșutar.

Tiberiu Boșutar este nemulțumit de faptul că la data de 27 mai 2021, polițiștii i-ar fi solicitat să părăsească curtea Ocolului Silvic Mălini în timpul inventarierii, iar la data de 28 mai 2021 oamenii legii l-ar fi chemat să fie audiat în calitate de martor și să îi ajute cu filmările și fotografiile realizate.

VIDEO Polițiștii au confiscat un camion în valoare de circa 50.000 de euro și peste 50 de metri cubi de cherestea datorită activistului de mediu Tiberiu Boșutar care a semnalat transportul ilegal


Adauga comentariu