VIDEO Un cal rănit grav, care urma să ajungă la abator, a fost salvat de la moarte de Casa lui Patrocle. Autoritățile au așteptat mezelurile: „Cine sunteți voi să mă chemați acolo și să dați ordine?”

Ieri, 9 iunie 2020, un cetățean a găsit niște cai răniți destul de grav pe raza localității Vicovu de Sus. Acesta a sunat la Poliție pentru a anunța ce a găsit, dar polițiștii nu s-au grăbit să se deplaseze la fața locului. Mult înaintea oamenilor legii au ajuns reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle, dar când au ajuns aceștia, mai mulți cetățeni de etnie rromă au plecat cu cabalinele spre abator.

Polițiștii au fost solicitați și de către reprezentanții de la Casa lui Patrocle, dar nici în urma apelului lor nu și-au făcut apariția.

Reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au fost sesizați, dar după două ore de la sesizare aceștia înca nu apăruse la fața locului.

„Este INCREDIBIL !!!!

Omul care a gasit caii a sunat la Politia din Vicovul de Sus acu cateva ore! Nu a venit nimeni !!!! Cand am ajuns noi, rromii au luat calul sa-l duca la abator, efectiv n-am putut sa-i oprim!

Am sunat la 112, nici acum nu a venit politia !!!
Dar unde este Politia din Vicovul de Sus ????
De la ANSVSA Suceava au sunat veterinarul de la circumscriptia veterinara din Vicovul de Sus si l-au trimis sa caute caii. Adica pe dr Carcea! Au trecut doua ore de-atunci, nici el n-a ajuns”, au spus cei de la Casa lui Patrocle.

Rromii voiau să ducă calul la abator pentru că nu aveau bani să-l ducă la veterinar și ar fi susținut faptul că nu mai era bun de nimic animalul. Cât timp reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle erau la fața locului, ar fi apărut o persoane care susținea faptul că mașina i-a fost distrusă de caii răniți. Atunci, rromii i-au dat individului 1.000 de lei și au început să tragă de cal pentru al băga într-o autoutilitară.

Calul a fost urcat în mașină, cea din urmă a plecat, iar polițiștii și restul reprezentanților instituțiilor solicitați nu au apărut la fața locului.

După ceva timp, oamenii legii și-au făcut apariția și au asistant la înțelegerea dintre reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle și rromii care voiau să ducă animalul la abator. Ca totul dezinteresul față de cetățenii de rând să fie demonstrat, medicul veterinar de circumscripție veterinară din Vicovul de Sus, un anume Carcea, s-a arătat deranjat de insistențele apelanților.

Conform reprezentanților Asociației Casa lui Patrocle, între aceștia și medicul veterinar Carcea a avut loc următoarea discuție:

Carcea: -Pai cine sunteți voi să mă chemați acolo și să dați ordine?

Reprezentanți Casa lui Patrocle: - Cine suntem?? Oameni normali, ca oricare alții, care v-am cerut sprijin să ajutați un cal tăiat la gât, și v-ați bătut joc de noi!! Aștia suntem!!!

Neavând de ales, reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle au scos din buzunar 1.000 de lei și i-au dat rromilor pentru a salva caii ce urmau să ajungă mezeluri.

Cu privire la acest eveniment, reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle au revenit aseară cu o postare în care au relatat cele întâmplate.

„Calul din Vicovul de Sus este bine.

L-am luat, l-am adus la Suceava, si se afla intr-un colt de rai! Ingrijit, operat, cusut, mananca, bea apa, iar oficial este calul cu numarul trei din ultimele doua zile.

Cat despre povestea din Vicovul de Sus.
Un om a postat pe Facebook, si a sunat la politie. Cand am ajuns acolo, aparusera deja si <proprietarii> veniti dupa cai, caci erau doi cai. Omul care sunase la politie nu mai era, iar politia spune ca n-a primit nici o sesizare din partea lui, asta poate fi lamurit si verificat. Rromii trageau de calul rupt la piept sa-l ia si sa-l duca la abator, acolo era destinatia si rostul de ceva bani, caci dupa spusele lor - nu mai era bun de nimic, nici sa traga, dar nici de veterinar n-aveau bani.
In peisaj aparuse si un alt personaj din sat care sustinea ca acest cal i-a farmat masina, si de-acolo se trage si rana. Dupa varianta lor, caii au scapat asnoapte sau dimineata, au alergat pe drum si s-au izbit intr-o masina parcata careia i-au spart luneta, tripla, parca si bara. Rromul sef i-a pus omului in mana 10 milioane pentru daune, apoi s-au pus pe capul calul ranit sa-l bage cu forta intr-o duba.

N-a fost chip sa-i oprim, am sunat la 112, pana a venit politia, au disparut cu tot cu duba, si cu tot cu cai. Apucasem sa-i filmam, au fost identificati, ne-am dus la ei acasa cu Politia, calul era ascuns in grajd. Am sunat medicul veterinar de la circa din Vicovul de Sus sa vina la fata locului si sa acorde un minim de ingrijiri medicale unui cal ce sangera de ore intregi, si culmea, fusese sunat si de un inspector de la ANSVSA Suceava sa vina acolo. Raspunsul dnului veterinar Carcea: <Pai cine sunteti voi sa ma chemati acolo si sa dati ordine?> Cine suntem?? Oameni normali, ca oricare altii, care v-am cerut sprijin sa ajutati un cal taiat la gat, si v-ati batut joc de noi!! Astia suntem!!!

Ploua cu galeata, eram in capatul lumii, peste padurea din spatele grajdului se intindea deja Ucraina....calul sangera intr-una, un medic de circa ce si-a batut joc de noi si de meseria lui, si rromii care urlau: ori dati bani pe cal sa-l luati, ori iesiti din curte si-l ducem la abator! Politia ridica din umeri, caci fara un reprezentant DSV nu puteam lua calul legal.

Parca eram intr-un episod din Las Fierbinti. Mai lipsea primarul, atat. Imaginea calului taiat care se putea prabusi oricand, sictirul veterinarului si distanta la care eram, si fara nici un fel de ajutor, ne-a facut sa batem palma cu tiganii. Le-am dat 10 milioane pe cal numai ca sa fugim spre Suceava si sa gasim un doctor.

Calutul a rezistat pe drum, si-a ajuns intr-o gura de rai. Alexandru Covaşă, Catalin Siminiuc si dnul dr. Cretu ne-asteptau. Spalat, tratat, operat, cusut, cazat la 5 stele, mancare, apa si liniste. Nici nu s-a trezit bine din anestezie, ca nu stia saracul de ce sa se apuce, atat de flamand si de insetat era.
A ajuns la o herghelie...si e cel mai slab, si mai urat dintre toti caii de-acolo. Dar e calutul nostru de suflet, si-o sa fie iubit ca un pursange.

Nu stim adevarul despre ce s-a intamplat cu el la Vicov, si n-o sa-l aflam niciodata. Ca s-a izbit singur intr-o masina (oare sa fie un cal atat de prost?!), ca a fost taiat, noi stim doar varianta celor ce-l pregateau de abator, dupa ce l-au lasat sa sangereze si sa agonizeze ore intregi pe marginea drumului. O alta poveste inmormantata in tacere, dar un alt suflet salvat. Si caii de ieri sunt bine. Povestea celui din Balaceana de noaptea trecuta...nici n-am avut timp s-o scriem. Timp nu mai exista!
Multumim inca o data, Alexandru Covasa si Siminiuc Catalin”, au spus cei de la Casa lui Patrocle.

Adauga comentariu