VIDEO Un cioban din Moara e gata să protesteze pentru că Primăria l-a alungat de pe imaș cu oile după el: „Sunt nevoit să le duc în fața la Primărie”

În comuna Moara există o oarecare tensiune între un cioban din comună și între primarul localității pe seama unui imaș.

Vasile Miron, un cioban din Moara, susține faptul că a fost evacuat de pe imașul pe care ar fi trebuit să-și pască oile până în anul 2028, conform înțelegerii pe care a avut-o cu Primăria Moara. După ce contractul privind închirierea imașului a fost reziliat de curând, ciobanul ar fi ajuns să nu mai aibă loc unde să-și pască animalele.

Din perspectiva lui Vasile Miron

Ciobanul spune că ar fi fost anunțat cu de pe o zi pe alta că trebuie să-și ia oile de pe imaș și să elibereze zona. Această veste ar fi primit-o în urma unui apel telefonic primit din partea primarului comunei, Eduard Ferdinant Dziminschi.

Conform ciobanului, primarul i-ar fi spus la telefon că i-ar fi luat imașul pentru că l-a cosit.

Contractul de închiriere a imașului trebuia să fie valabil pentru 10 ani, respectiv până la data de 31 decembrie 2028, dacă nu ar fi fost încălcat niciun subpunct din înțelegerea celor două părți.

După ce Miron și-a luat oile și a plecat de pe pășunea respectivă, în locul lui ar fi fost lăsat un alt cioban să-și pască oile.

„Pentru un vot îți ia imașul”

Vasile Miron ne-a spus că el consideră că primarul a luat această decizie spontană din cauza neînțelegerilor politice. În trecut, într-un context politic, primarul i-ar fi spus ciobanului că îi va lua pășunea, iar acest lucru s-ar fi întâmplat până la urmă la începutul acestei luni.

 „Vreau să-i spun la domn primar, domn primăraș al nostru <Din ce cauza mi-a luat imașul? Asta mă doare pe mine cel mai mult. Din ce cauză?>. Eu vreau să-l întreb din ce cauză m-a amenințat să ies afară. Că am cosit. Eu i-am spus <Măi omule eu am cosit pe a lui Turenschi Ion>. Turenschi Ion vine martor la Tribunal. Plus de asta, un contract când se face pe 10 ani, eu știu că 10 ani eu răspund de imașul acela. Eu așa știu. Așa mi-a și spus, că <Dacă în caz că vrei să-l ari, poți să-l ari, pui iarbă de șapte feluri, de 20>”, ne-a spus Vasile Miron.

Pe pășunea respectivă, Vasile Miron susține că a investit bani aruncând azot, iar după vreun an a ajuns în situația în care rămâne fără imaș.

„Păi eu dacă astă vară am adus și am pus 20 de saci de azot și i-am dat pe imaș, mă trezesc acum că, doar am chitanță cum am dat azotul pe imaș tot, mă trezesc acum că nu am nici imaș, nici azot. Cine îmi plătește mie azotul acela de pe imaș? Vreau să văd și eu cine îl plătește. Că mă trezesc că îmi spune <Ieși afară de pe imaș! Ieși că de azi nu mai ai imaș! >”, ne-a povestit Vasile Miron.

40 de oi s-ar răsfăță pe 10 hectare de imaș

Miron și-ar fi păscut cele circa 200 de oi pe cele șapte hectare de pășune închiriate, iar unui alt cioban care ar avea mult mai puține oi i s-ar fi încredințat o bucată mult mai mare de pământ.

Ciobanul, alungat de pe imaș, nu ar fi singurul morărean care ar trebui să-și înghesuie animalele pe o pajiște de mici dimensiuni. În aceeași situație ar fi și o concetățeană de-a lui care ar avea circa 40 de vaci care ar trebui să pască pe vreo trei hectare de pajiște.

„Mai este o femeie la deal, are vreo 40 de vaci și trei hectare, trei hectare i-a dat aceleia. Cel mai puțin imaș îl am eu și cu doamna Modesta. Sunt oameni cu 40 de oi, zece hectare. De exemplu, la fratele lui Modesta, lui Nelu i-a dat 10 hectare, la 40 de oi, atât, 40 de oi mari și late.

Ajuns la mila părintelui pentru a-i primi oile pe pajiștea sa

Vasile Miron, rămânând fără imaș pentru oi, ar fi apelat la bunăvoința tatălui său pentru a-l primi să-și pască oile pe pășunea acestuia. Ciobanul susține faptul că el ar avea 204 oi, iar tatăl său ar avea circa 120 de oi.

„Am luat și am încărcat (n.r.- oile) cu tractorul și am vorbit cu tata să mă primească să stau aici și stau până pe 15 mai, dar e problema ce fac după 15 mai, că tata le i-a deoparte pe ale lui și eu pe ale mele deoparte. Problema e ce fac eu cu ele pe urmă? Pe mine asta mă doare, unde mă duc cu ele? Toate terenurile s-au închiriat la ciobani până la ora actuală. Dacă mă anunța din iarnă, puteam să închiriez și eu 20 de hectare sau 30, luam în altă parte. Așa mi-a dat șapte hectare. Am avut imașul cel mai puțin din toată comuna Moara, pe cap de animale. La 200 și ceva de oi sunt ciobani care au câte 12 13 14 15 hectare, iar eu am avut numai 7,75 hectare și nici aceia nu știu dacă sunt sigur”, a susținut Vasile Miron.

Edilul n-ar fi de acord ca oile celor doi Mironi să fie amestecate

„Eu vreau să îl întreb ce fac cu ele? Unde mă duc? Mai am câteva zile aici și tata mă scoate de aici, că tata are imașul lui aici. Dacă îmi dădea voie (n.r- primarul) să stau cu el, stăteam cu dânsul, dar uite că a spus să iau oile de aici să nu stea oile mele la un loc cu ale lui. A zis ca nu am voie, ai lui sunt câini și-ai mei sunt lupi”, ne-a spus Vasile Miron.

Amenințat că-l vor vizita mascații

Ciobanul zice că, atunci când l-ar fi sunat primarul și i-ar fi dat vestea că a rămas fără pășune, edilul i-ar fi spus că dacă nu-și ia oile va solicita intervenția mascaților. Primarul i-ar fi spus ciobanului că trebuie să plece de pe imaș pentru că ar fi cosit iarba de acolo fără a avea voie.

 „Pe 3 sau pe 4 mai a spus să ies afară cu oile de acolo de pe imaș că nu mai am imaș, mi-a reziliat contractul, că dacă nu vine cu mascații și îmi rupă ciolănelele.

Nu mi-a spus niciun motiv nimic, ca să îmi spună. Ce mi-a venit acasă pe hârtia aia scrie motivul că am cosit. Dar eu i-am spus că nu l-am cosit pe al meu, l-am cosit pe al lui Turenschi Ion. Dacă nu l-am cosit cum să îmi spună că l-am cosit dacă eu nu l-am cosit pe al meu. Ce probe ar avea el că, dacă de anul trecut de exemplu, dacă de anul trecut știe că l-am cosit, nu a putut să mă anunțe până acum? Până la ora asta, până pe 5 mai nu a avut când să mă anunțe toată iarna? Mă chema la Primărie și îmi spunea <Miron, tu nu mai ai din cauza asta imaș!>. Dar asta a fost treaba că nu l-am votat. Nu l-am votat niciodată, nici nu îl votez chiar niciodată, poate să fie ultimul și primul primar, în veci pururi amin.

A spus că vine cu mascații și îmi rupe ciolanele, așa mi-a spus la telefon: <Ieși, că dacă nu ieși o să pățești mai rău ca acela cu caprele. Ce a pățit Tica anul trecut a zis că nu a pățit nimic, să vezi ce pățești tu!>, așa mi-a spus la telefon. Chiar și din consilieri mi-au spus. M-a sunat un consilier și mi-a spus <Du-te repede că dacă nu te duci îți va rupe ciolanele în tine!>. Eu i-am spus să mi le rupă, dacă știe că sunt vinovat cu ceva să mi le rupă”, a spus Miron.

Banii fac dreptatea

Conform ciobanului, primarul s-ar certa cu concetățenii în funcție de grosimea portofelor.

 „Mi-a spus că nu am bani să mă judec cu el. O să vedem, mergem până la urmă dacă totuși am încercat, norocul îl încercăm până la urmă”, ne-a mărturisit ciobanul.

Ciobanii de partid

Vasile Miron ne-a mai spus că în localitate sunt unii ciobani care ar avea datorii, dar nu ar fi luați la rost deoarece ar fi cunoștintele primarului sau ale viceprimarului din Moara.

„De plătit am plătit corect, la zi, nu am datorii la ei nimic. Ce am datorii am pe anul ăsta pentru că nu am plătit nimica, dacă nu mi l-au dat. Dacă mi-l dădeau îl plăteam. Să vină el (n.r.- primarul) să spună că nu i-am dat banii sau că nu am fost corect. Acum o lună de zile, două – trei săptămâni, erau ciobani care nu ar fi plătit de anul trecut și acelora nu le-a reziliat contractul. Scrie destul de clar, dacă nu plătești până la sfârșit de an sau până la 1 septembrie, are dreptul să-ți rezilieze contractul, așa scrie în contract”, a mai spus ciobanul.

Ciobanul ar avea peste 200 de oi, dar primarul numărase doar 50

În timpul discuției pe care ar fi avut-o Vasile Miron cu primarul, cel din urmă i-ar fi reproșat ciobanului ca ar avea doar 50 de oi.

 „Se pot număra oile. Poate să vină doctorul cu numărul matricol să ia oaie cu oaie”, a spus Miron.

Ciobanii din alte localități ar fi primit tarla să-și pască oile în Moara

Vasile Miron s-a arătat nemulțumit de faptul că el a rămas fără pajiște în timp ce ciobanii străini ar fi primiți cu brațele deschise pe imașul din comună.

 „Sunt doi străini aduși acum la Moara, care pasc de pe alt teritoriu și nu au voie. Vă duc eu în cârd la oameni la care știu că sunt aduse sigur.Unul de la munte, unul de la Stulpicani, din toate părțile și ale mele nu încap. Aici în comuna Moara ale mele nu încap, alea străine încap, dar ale mele nu încap aici”, a explicat Miron.

Primarul și viceprimarul l-ar fi pasat pe Miron de la unul la altul

Ciobanul susține faptul că mai marii comunei și-au bătut joc de el spunându-i că îi dau teren și răzgândindu-se ulterior. La un moment dat, ciobanului i s-ar fi propus să-și pască oile pe circa trei hectare de imaș.

Vasile Miron zice că primarul le-ar fi promis ciobanilor din localitate că va fi cinstit și le va da tuturor hectare egale pe care vor putea să pască minimum 200 de oi. Promisiunea nu s-ar fi îndeplinit pentru că ar fi apărut ciobanii de partid care ar fi beneficiat de ajutorul conducătorilor comunei.

„Îi și spun în față că nu îl votez. Nu îl votez chiar niciodată, în veci. Poate să fie numai el primar în comuna asta, numai el să candideze, nici la vot nu ies. După ce mi-a făcut el mie. M-a chemat când viceprimarul la deal, când primarul. Ba că îți dau aici, ba că îți dau dincolo. Anul trecut a vrut să îmi dea trei hectare, lângă tata și vecinul de alături. I-am zis <Băi omule cum să-mi dai trei hectare? Cum pasc eu atâta amar de oaie pe trei hectare?> Dacă a spus primarul că dă până în 200 de oi. Așa a spus în ședință, <Vă dau până în 200 de oi la fiecare. Împărțim imașul la fiecare cioban egal>. Pe urmă a venit alt cioban, cunoștință cu dânsul, ce a făcut? A inversat treaba, a dat după cap de om. De exemplu la Mandachi la deal, 25 de hectare, ei spun că sunt doi. Păi dă-mi și mie 25 de hectare, tu ai mai multe oi ca noi? Dar nu îmi trebuie 25, să îmi dea 10 măcar, să mă lase în pace cu 10 hectare. Eram cu acelea șapte și ceva, dar și pe alea mi le-a luat. Nu mai am nimic. M-a scos la sapă de lemn”, a spus Miron.

Peste 200 de oi vor semăna „măsline” în fața Primăriei

Ciobanul se gândește să se ducă în semn de protest în fața Primăriei împreună cu familia sa și cu toate oile pe care le are.

„Acum sunt nevoit să le duc în fața la Primărie, își spun drept, după 15, după ce trece pandemia asta, că până pe 15 stau cuminte. Orice s-ar întâmpla, acolo le duc, i le duc și i le las în flori acolo, să îi mănânce toate florilea alea, că doar în altă parte nu am unde să mă duc cu ele, dar nu am unde. Dacă mă înștiința dinainte cu patru-cinci luni de zile”, ne-a spus Vasile Miron.

Gurile localnicilor închise cu amenințări

Ciobanul ne-a spus faptul că localnicii sunt nevoiți să fie de acord cu primarul, chiar dacă știu despre neregulile pe care le-ar face, pentru a nu pierde și puținul pe care l-ar avea.

„Dacă nu îl votezi pe dânsul... . Tuturor oamenilor din Moara le e frică să vorbească. Le e frică să vorbească din cauză că cum ai ajuns la el te arde, te amenință imediat. (...) El dacă are vreo doi bani ce spune? <Acela amărât lasă-l să moară>. Dar nu e așa, nu se face treabă așa. Dacă vrea primar trebuie să îi împace pe toți, că e rău, că e bun, cum e, pe fiecare să îi împace. Nu a fost așa ceva de când e Moara asta. Politica poate s-o lase deoparte, politica-i politică și imașul și animalele sunt altceva”, a mai spus Vasile Miron.

Fostul primar ar avea 60 de oi care pasc pe 14 hectare de imaș

Fostul primar al comunei Moara ar avea închiriat de la Primărie 14 hectare, deși ar avea în prezent circa 60 de oi. În trecut, fostul edil ar fi avut câteva sute de oi, dar multe dintre ele le-ar fi vândut.

„Este imașul de la Prodaniuc Constantin, a vândut 600 de oi, câte a avut, a vândut oile toate și imașul stă degeaba. 800, 1.000, eu știu câte a avut? Omul le-a vândut și are 60 de oi. La 60 de oi i-a lăsat 14 hectare de imaș”, a mai spus Vasile Miron.

Consilierii locali din Moara ar vota fără să li se spună ce votează

Ciobanul i-ar fi luat la întrebări pe consilierii locali care ar fi votat pentru rezilieze contractul de închiriere. Toți consilierii i-ar fi spus lui Vasile Miron că au votat fără a ști ce votează.

„Ministrul Agriculturii nu poate să vină să vadă ce este aici la Moara? DNA-ul să vină aici să-i ia la răspundere pe toți. Și Consiliul Local, consilierii toți sunt de-ai lui. De frică îl votează. Azi-noapte l-am sunat pe un consilier și i-am spus <Domn consilier, cum ai votat dumitale pentru mine să îmi reziliezi contractul?>. (...) Au spus că ei nu au știu ce au votat, nu le-a spus nimeni nimica și au zis că au mers câte trei la vot și nu li s-a spus nimic. La urmă s-au trezit că e reziliat contractul. Era scris pe foaia aia <rezilierea contractului> și <închiriere>, dar nu a spus că reziliază contractul la Miron Vasile. Toți consilieri au spus aceeași problemă”, ne-a zis Vasile Miron.

Încercarea de a-și face dreptate pe cale legală

Ciobanul din Moara încearcă să își facă dreptatea prin căile legale, sesizând autoritățile superioare Primăriei.

„Am făcut plângere și la Prefectură dar acum aștept rezultatul să văd ce se întâmplă, să văd ce spune. Mă duc acum săptămâna asta la Poliție să îmi dea hârtie și mă duc și fac greva foamei, iau copiii, iau tot, femeie, mergem în fața Primăriei cu oile și facem greva foamei. Trebuie să fac un capăt numai decât, dar numai decât. Nu se poate așa ceva, dar nu ai cum. Ieri îi spun că s-a vândut imașul, l-am sunat pe viceprimar și a spus că nu e treaba lui.

Cu bani o să mai iasă odată primar doar, cum a mai dat. Numai așa dacă mai iasă, altfel nu mai iasă în veci. Că doar sunt probe cum a dat, a dat destul. Pot să le dau chiar și pe față, sunt înregistrări și filmări chiar și de acum patru ani în urmă. Știe prea bine cum a ieșit. Dacă vrea să le dau, le dau până la urmă dacă nu îmi dă pace să trăiesc doar nu am ce face. Eu prima dată îi doresc lui, ce mi-a vrut el mie să îi dea Dumnezeu lui, prima dată. Când îi va fi cel mai bine, așa să îi fie ca mine. Când se gândește că e cel mai bine, așa să fie. În situația asta să ajungă și el să vadă cum e. Eu nu am nimica cu dânsul, cu politica lui, și cu totul, ducă-se.

Să iasă primar, să nu iasă, nu mă interesează, el să mă lase în pace și să îmi dea imașul la oi, că dacă nu îmi dă imașul la oi sunt nevoit acolo să mă duc, în fața Primăriei și le dau drumul. El se gândește că e o glumă asta, el ce se gândește că m-a mutat de acolo și stau liniștit. Liniștit nu pot să stau. Mai stau câteva zile aici (n.r. – pe imașul tatălui). Până pe 15 să vedem ce se întâmplă cu pandemia asta, dă drumul, nu dă drumul, că nu poate veni nimeni aici. Nu poate veni din cauza asta. Când îi suni spun că e pandemie și nu au dreptul să intre. Acum, el (n.r. – primarul) a profitat și de treaba asta și totuși dacă s-a dat ordonanță de urgență, ei nu aveau voie să facă ședință de Consiliu Local, nu aveau voie, eu așa știu. La televizor a spus destul de clar.

Ministrul agriculturii să se sesizeze și să vină aici să vadă ce e. DNA-ul dacă ar veni să-l ia la răscolit DNA-ul să vadă ce măgării se fac la Moara. Sunt consilieri care nici nu știu ce semnează, nu le spune nimic. Doar am stat de vorbă cu dânșii și au spus că <Nu știm ce semnăm. Ne dă două hârtii acolo, semnează, aici, semnează dincoace și sănătate bună>”, ne-a mai spus Vasile Miron.

Doi ciobani se ceartă, al treilea-și paște oile pe tarla

Reporterul Ziar de Suceava și Vasile Miron s-au deplasat pâna la tarlaua cu pricina pentru a o filma și pentru a vedea dacă pe imașul despre care e vorba va fi surprins noul beneficiar al terenului.

Ajunși la fața locului, aceștia au observat un alt cioban, respectiv Cătălin Irimia, care-și păștea oile pe pașunea ce a fost până nu demult a lui Vasile Miron.

În momentul în care Irimia a văzut o mașină străină pe câmp, a început să-și fugărească oile de pe acea suprafață de teren.

Ajuns față în față cu Miron, Irimia a negat inițial că și-ar fi păscut oile pe acea pășune, spunând că a ajuns pe respectiva tarla doar pentru a duce oile la apă. După ceva timp, Irimia a recunoscut până la urmă că a lăsat oile să pască de pe tarlaua care nu-i aparține lui.

Din perspectiva lui Eduard Dziminschi

Unul dintre reporterii cotidianului Ziar de Suceava a luat legătura cu primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi, pentru a-i cere punctul de vedere în ceea ce privește această situație.

O faptă bună ar avea urmări rele

 „Ce să vă mai spun. Ăsta a sunat peste tot, dar asta este. Fiecare are dreptul să sune. Acest individ anul trecut a venit și s-a plâns la noi că vrea imaș, că s-a despărțit de taică-său, că vrea imaș numai decât că nu mai vrea să stea la un loc cu taică-său, taica-său având imaș. Nu primarul reziliază contractul de imaș, ca să se înțeleagă lucrul acesta, este o comisie, este un Consiliu Local, nu primarul reziliază contractele de imaș că nu are primarul atâta putere. Am zis <Hai să îl ajutăm pe omul ăsta că e om tânăr și să meargă să muncească!>. Anul trecut nu a păscut deloc imașul ăsta. Este interzis prin amenajamentul pastoral, printr-o lege, cositul imașului. Imașul este pentru a se paște. Deci nu pot să mă abat de la lege, cum este ea bună sau rea trebuie să o respectăm.”

De-a cositul imașului

Primarului localității i s-a adus la cunoștință faptul că Vasile Miron susține că nu ar fi cosit imașul său, ci doar pe cel al vecinului de pășune.

„Ei sunt împreună în lucrul ăsta. El este un nesimțit, un tupeist. Adică zice că nu l-a cosit pe al lui, dar pe al lui de ce nu l-a păscut, că nu a fost niciodată cu oaia acolo la Liteni. El a cosit ambele imașuri, a cosit și a lui Turenschi și al lui. Și a lui Turenschi tot s-a reziliat și al lui tot s-a reziliat. Deci ambele imașuri s-au cosit, dar na, omul ca fiecare își apără interesul lui, nu spune adevărul până la capăt.”

Reporterul Ziar de Suceava l-a întrebat pe primarul comunei Moara când ar fi cosit Vasile Miron imașul. Conform primarului acțiunea s-ar fi petrecut anul trecut, iar acest răspuns a generat o altă întrebare, respectiv „De ce nu s-a luat măsura rezilierii anul trecut?”.

 „De reziliat toate s-au reziliat (n.r.- contractul lui Miron și al lui Turenschi). S-au făcut comisii, s-au interogat, au fost toate lucrurile astea.  Atunci i s-a comunicat că nu mai are imaș”, ne-a spus primarul comunei.

Reporter: - Deci i s-ar fi comunicat de anul trecut, iar acum în mai ar fi primit înștiințarea scrisă?

Eduard Dziminschi: - Nu, în aprilie a primit-o, nu în mai.

Ciobanul l-ar fi amenințat pe primar și nu numai

„Păcat de dumneavoastră și de cei din presă, le ținem partea, în loc să respectăm o lege, ținem partea la niște hoți. În satul ălă își bate joc de toți. De ce nu vă spune că la o pensiune de acolo merge cu tractorul și cu câinele în jurul casei și îi terorizează pe toți vecinii de acolo? De ce nu vă spune lucrul ăsta? Asta trebuie să încurajăm noi?. La ora 12 noaptea mă sună pe mine, îi sună pe alții că tuturor le taie gâtul, că pe toți îi omoară. Asta încurajăm noi? La ora 12 noaptea mă sună pe mine personal, înainte de a fi cu oile, că nu îi ajunge imașul și de ce el are numai opt hectare de imaș, să ies afară la ora 12 noaptea că el îmi taie gâtul și mă omoară. Vi se pare corect lucrul ăsta? Trăim în țara tuturor posibilităților, suntem mai ceva ca în America.”

Afacerea din spatele cositului

Primarul ne-a explicat câți bani ar fi făcut ciobanul dacă imașul ar fi fost cosit iar baloții rezultați în urma cositului ar fi fost vânduți.

„Deci, el a cosit imașul și a făcut 310 baloți de ăia mari. La 100 de lei baloții sunt 310 milioane. A luat subvenția de 70 de milioane, a plătit la Primărie 16 milioane, i-au mai rămas 54 de milioane. Dumneavoastră nu v-ar conveni să fiți agricultor de pe opt hectare să scoate 364 de milioane? Un agricultor care seamănă porumb, ară, seamănă, discuiește, ierbicidează și nu strânge banii ăștia pe care i-a strâns el. Dar <Ăia din Primărie sunt proști, intru cu tupeu peste ei și ăia sunt proști!>, așa le spune tuturor că aia din Primărie sunt proști. Spune că <Eu am făcut pușcărie, mă mai duc odată în pușcărie că eu îi omor pe toți>, sunt și înregistrări pe Facebook”, a spus Eduard Dziminschi.

Imașul vecin posibilă sursă de baloți

Eduard Dziminschi crede că Miron ar fi încercat să pună mâna pe un imaș învecinat pentru a-l cosi și pentru a vinde mai mulți baloți de fân.  Imașul vecin ar fi fost a unui cioban care nu ar mai avea oi.

„Deci, eu vreau să îi ajut pe oameni, de aia l-am și ajutat, dar când văd că tu ești așa, nimeni nu își cere să fii cheie de biserică, dar cât de cât, măcar dacă-l cosea și tăcea din gură. El acum a încercat vrăjeala asta pentru că Turenschi a vândut oile, nu mai are oi și a vrut să ia și imașul celuilalt să-l cosească”, a spus Dziminschi.

Oi amestecate și un conflict de fațadă

Primarul susține că în urma unor verificări efectuate de unitatea administrativă a localității s-a constatat faptul că oile lui Vasile Miron ar fi amestecate cu oile tatălui său pe același imaș. Animalele ar fi fost puse să pască în același loc pentru a fi lăsată iarba să crească pe imașul închiriat de Vasile.

„La nivelul Primăriei s-a format o comisie și s-a dus la tatăl lui acasă să vedem unde sunt oile tatălui lui înainte de a se ieși de pe 1 mai, să vedem dacă oile sunt separate, dar oile erau împreună cu ale lui Vasile. Păi ne crezi proști? Adică vii și te plângi că <Eu nu mai sunt cu tata!>. Nici nu au efectivul ăsta de oi, ei faptic nu au efectivul ăsta de oi, dar totuși am zis hai să fim indulgenți, dar când ține de prost cineva nu se mai poate lucrul ăsta. Așa și mie mi-ar conveni să îmi iau imaș, să îmi cumpăr 10 oi, să iau subvenția șapte milioane, plătesc la Primărie două milioane și să rămână cinci milioane. Din ei plătești imașul, îți mai rămân niște bani, îl cosești, nu îl întreții, e în regulă? Vi se pare corect? (...) Oile lui și ale tatălui lui nu s-au despărțit niciodată de anul trecut. Ei au făcut un teatru și o scenă că <Bă, nu mai sunt cu tata, ne-am bătut, că-i fac>. Păi stai oleacă, ce-i asta chiar”, a spus primarul.

„Asta este, ce să-i facem? Este al nostru”

În opinia primarului, ciobanul ar fi întrecut niște limite și ar fi cel mai rău din localitate.

„Nu e frumos, sunt oameni din Moara, îi respect, dar până la o limită. Nu să ne ții proști pe toată lumea. (...) El vrea să fie un fel de samsar al tuturor imașurilor. Deci eu trebuie să îi ajut pe toți cetățenii. Toți ciobanii trebuie să meargă să se întrețină, fiecare are câte o familie, dar nu unul e mai deștept și altul e mai prost și merg cu tupeu și nesimțire. (...) Cred că e cel mai rău din comuna, la toți le distruge câmpurile, cu toți vecinii are probleme. Când s-a dus la omul ăla cu tractorul, omul s-a dus la Poliție, dar ce poate să facă și Poliția asta? Că legile nu sunt cum trebuie la noi în țară, asta este. Dacă făcea lucrul ăsta în America îl închidea pe loc. (...) Cum sunt rromii la Șcheia, ăsta este rromul nostru. Asta este, ce să-i facem?  Este al nostru”, a spus Eduard Dziminschi.

Consilierii n-ar fi știut ce li s-a dat la semnat

Reporterul Ziar de Suceava l-a întrebat pe Eduard Dziminschi ce părere are despre faptul că Vasile Miron ar fi vorbit cu mai mulți consilieri locali, iar cei din urmă ar fi susținut că ei nu aveau idee ce înseamnă mai concret măsura rezilierii contractului și pe cine ar privi.

„Nu pot să răspund eu în numele consilierilor locali. Astea sunt minciuni. S-a dus să spună că numai lui i-am reziliat imașul, are o școală în el. Bagabonțeala asta am fumat-o demult. A mers și a spus că ceilalți ciobani îmi dau mie subvenția și de aia nu i-am reziliat și lui numai pentru că nu mi-a dat subvenția i-am reziliat. Deci eu un kilogram de caș nu am luat de la un cioban degeaba, de aia nici nu mai merg. Prefer să mă duc în piață să nu-mi trebuiască discuții de astea”, a spus primarul localității Moara.

Amenințarea cu mascații ar fi o minciună

Edilul a negat existența vreunui apel telefonic în care l-ar fi amenințat pe cioban cu intervenția mascaților.

 „Nici nu a vorbit cu mine, nu am avut nicio convorbire”, a spus Eduard Dziminschi.

Imașul, cosit sau necosit, ar fi la dispoziția altor doi tineri

Întrebat dacă, în prezent, pe respectivul imaș își paște cineva animalele, Eduard Dziminschi ne-a spus că într-adevăr există doi tineri care ar beneficia de acel imaș. Cei din urmă ar fi transmis Primăriei faptul că Miron a cosit pășunea și că mai bine ar fi păscut animalele lor pe acel teren.

 „Deci imașul acesta este al satului Liteni, el (n.r.- Vasile Miron) este din satul Moara Carp. În Liteni, nemaifiind ciobani, anul trecut au venit cei din Moara Carp cu oile acolo, adică el (n.r. - Vasile Miron). Acum, sunt doi tineri, unul de vreo 30 și ceva de ani, unul la vreo 40 și ceva de ani, care și-au cumpărat oi și au venit la noi și ne-au semnalizat lucrul ăsta că <Domnul meu, uite ăsta nu a păscut oile! Uite ăsta cosește! Noi avem oi, unul are 120, eu am 98 de capre. Dă-ne nouă imașul ăsta, noi suntem din Liteni. De ce să vină Aurița (n.r. – Vasile Miron) din Moara Carp, el să îl cosească și noi să nu putem paște”, a spus Eduard Dziminschi.

Primarul nu știe ce căuta un alt cioban pe imaș

Reporterul i-a adus la cunoștință primarului faptul că la data de 11 mai 2020, Cătălin Irimia a fost surprins în timp ce își păștea oile pe imașul care a fost odinioară închiriat lui Vasile Miron. Cu privire la acest lucru, Eduard Dziminschi a spus că Irimia are imașul chiar lângă imașul problematic, care acum ar fi închiriat unui cioban pe nume Cojocar.

 „Irimia are imaș lângă. (...) Acum nu stau să mă duc să păzesc oile să văd care își paște unul la altul oile. Dar nu cred lucrul astă, atâta timp cât omul asta (n.r. - Cojocar) are nevoie de imaș, nu cred sub nicio formă că l-a vândut și mai ales că este interzis lucrul ăsta. Dacă a făcut lucrul ăsta, i se reziliază și lui (n.r.- noului cioban care a primit imașul despre care vorbim)”, ne-a mai spus Eduard Dziminschi.

 

sursa foto: suceavalive.ro

 

Adauga comentariu