VIDEO Un foișor de observare de toată frumusețea se construiește în vârful pârtiei de schi Șoimul din Gura Humorului în cadrul unui proiect extrem de spectaculos

Primăria orașului Gura Humorului are în derulare la pârtia Șoimul lucrările aferente proiectului TURIST (Teritoriu Urban Revitalizat cu Infrastructura pentru Sprijinirea Turismului). Proiectul este extrem de interesant și a fost început la sfârșitul anului 2017, urmând a fi finalizat în primăvara anului viitor.

„Întreg proiectul a fost realizat undeva la 70%. La foișor am depășit toate elementele constructive și urmează ca totul să fie finalizate lucrările așa cum prevede proiectul, până în luna aprilie a anului viitor. Acum, am ieșit din beton, se lucrează la structura metalică, se montează burlanele și elementele structurii metalice. Ce a fost mai greu s-a cam terminat”, a declarat Marius Ursaciuc, primarul orașului Gura Humorului.

Proiectul derulat de Primăria Gura Humorului vizează realizarea a trei infrastructuri publice la scară mică, pentru valorificarea eficientă şi durabilă a resurselor turistice naturale specifice staţiunii turistice de interes naţional Gura Humorului, în scopul stimulării unei creşteri economice favorabile ocupării forţei de muncă, prin investiţiile private ce vor fi atrase în zonă.

Obiectivul general al proiectului este valorificarea potențialului turistic al stațiunii Gura Humorului în vederea creșterii economice durabile, atragerii de investiții şi creșterii numărului mediu de salariați prin dezvoltarea infrastructurii pentru sprijinirea turismului.

În urma finalizării acestui proiect se dorește creșterea numărului preconizat de vizite (număr vizite/an) la obiectivele de patrimoniu cultural și natural și la atracțiile care beneficiază de sprijin, pe o perioada de cinci ani de la finalizarea investiţiei, cu 4.659 vizite/an în 2019, 18.038 vizite/an în 2020, 14.492 vizite/an în 2021, 23.117 vizite/an în 2022 şi 35.880 vizite/an în 2023, raportat la anul 2018.

Valoarea totală a  proiectului este de 11.609.595,14 de lei, finanțarea fiind realizată prin Programul operațional regional 2014 – 2020.

Proiectul propune crearea a două infrastructuri, respectiv:

Realizarea/marcarea a două trasee turistice montane cu grad mic de dificultate, în circuit, Traseul turistic Piatra Pinului şi Traseul turistic Şoimului, amplasate pe versantul nordic ce coboară dinspre Obcina Voroneț, către Parcul Ariniş, între altitudinile de 470 de metri şi 757 de metri.

Traseele vor fi accesibile atât persoanelor cu mai puțin antrenament în mersul pe munte, cât şi familiilor cu copii, având durata de parcurs de circa o ora la urcare şi de circa 45 minute la coborâre. Traseu turistic Piatra Pinului – recomandat ca traseu de urcare în circuit. Lungimea totala a traseului este de 1.910 de metri. Lățime traseului va fi de 1,46 metri.

Spectaculozitatea acestui traseu constă în faptul că el se desfășoară în apropierea Pietrei Pinului, zonă în care, pe marginea traseului se întâlnesc bolovani uriași, cu forme deosebite. Suprafaţa traseului este de 2.802,00 mp.

Traseu turistic Şoimului – recomandat ca traseu de coborâre în circuit. Lungimea totala a traseului este de 1.882 de metri. Lățimea traseului: 1,47 metri.

Spectaculozitatea acestui traseu constă în faptul că traversează câteva zone umede, zone peste care se vor monta șase punţi din lemn, precum şi pârâul Șoimul, peste care se va realiza un podeț tot din lemn. Suprafaţa traseului este de 2.769,00 mp.

Construirea unui foișor de observare dotat cu toaletă publică şi amenajare loc de joacă pentru copii în punctul de cota maximă al celor două trasee. Construcția, cu regimul de înălțime subsol + parter + 6 etaje, are o suprafață construită de 101,40 mp.

Pe parapetul platformei de observare se vor monta, pe toate laturile, panouri cu informații despre obiectivele naturale, culturale şi turistice din zona Bucovinei, contribuind în acest fel la informarea „involuntară” a turiștilor. De asemenea, se vor monta patru binocluri (câte unul pe fiecare latură), binocluri ce vor sta în permanenţă la dispoziția turiștilor pentru observarea peisajului şi a ținuturilor înconjurătoare.

Locul de joacă pentru copii va fi amenajat lângă Foișorul de observare, cu dotări specifice zonelor montane, executate numai din materiale naturale (lemn) conform EN1176 si EN1177. Suprafața ocupată de locul de joacă va fi de 430 mp.

Un teren special pentru sport cu piste popice şi spațiu șahiști, spațiu fitness, loc de joacă pentru copii, toaletă publică, spaţii verzi, respectiv:

  • teren special pentru sport, cu două piste de popice şi spaţiu pentru şahişti cu patru mese de şah. Suprafața construită a acestui teren amenajat este de 352,00 mp.
  • în extremitatea estică a parcului, pe amplasamentul unei foste parcări auto, abandonate, se propune construirea unei toalete publice pentru turiștii din parc. Toaleta este o construcție parter, având suprafața construita la sol de 141,80 mp.
  • tot pe amplasamentul fostei parcări auto se propune amenajarea unui loc de joacă pentru copii, cu o suprafaţă de 200,00 mp;
  • în zona aleilor de acces, dintre terenul special pentru sport şi locul de joacă propus în parc, se propune amplasarea a 11 aparate de fitness, din care trei aparate fitness vor fi destinate persoanelor cu dizabilităţi. Suprafaţa spaţiului fitness este de 230,00 mp;
  • reamenajarea spatiilor verzi din parcul Ariniş. Suprafața totală a spațiilor verzi ce vor fi reamenajate este de circa 3.000 mp; din această suprafață totală, pe 2.400 mp se însămânțează gazon, iar pe diferența de circa 600 mp se plantează arbuști de diverse specii.

Se propune plantarea următoarelor specii: Tuia Columnaris, Tuia Giganta, Magnolia Solungiana, Forsitia Webers Favorit, Cununita Snowmound.

 

Comentarii

Je

08.01.2020 13:56

In loc sa puneti fiarele alea in varful partiei, mai bine mai lungeati partia pe versantul estic partiei...nu era mai clever? Cap de tabla ce sunteti...

Adauga comentariu