VIDEO Un inginer silvic și un pădurar din Sucevița au fost filmați în timp ce luau mită

De câteva zile circulă în spațiul public mai multe imagini în care apar doi silvicultori luând o sumă de bani (aproximativ 40.000 lei) de la persoana care filmează și care, ulterior, i-a și denunțat. Într-o altă filmare, unul din cei doi silvicultori pare să falsifice marcajul unui copac pentru a arăta ca și cum ar fi fost făcut cu câteva luni mai devreme.

Imaginile respective stau la baza unor sesizări penale și civil- administrative.

Conform mai multor surse, în imagini ar fi surprinși inginerul P. V. și pădurarul Ş.C. de la Ocolul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, ocol care exploatează pădurile aflate în proprietatea Primăriei Sucevița. De altfel, unul din cei doi a fost cândva și viceprimar al comunei Sucevița.

Conform informațiilor jurnaliștilor de la Obiectiv de Suceava, denunțătorul, patron al unei firme de exploatare a materialului lemnos, a câștigat o licitație în cursul lunii martie, lemnul fiind pus în valoare cu marcaje de cei doi silvicultori care apar pe filmare. În urma exploatării, s-a ajuns la concluzia că lemnul din teren este mai puțin decât cel din APV-ul eliberat de Ocol. Denunțătorul a intervenit la cei doi pentru a i se da și diferența de material lemnos contractat și achitat. În urma discuțiilor purtate și din motive necunoscute, persoanei respective i s-a solicitat o întâlnire în pădure, chipurile pentru a se lămuri problema. Observând ciudățenia solicitării, omul nostru și-a luat măsuri de precauție și a filmat întreaga desfășurare a evenimentelor.

Senini, cei doi silvicultori i-au cerut suplimentar o sumă considerabilă de bani pentru a-i marca 200 mc de material lemnos lipsă din APV-ul inițial.

Cel mai probabil pentru a încerca să-și acopere cheltuielile, patronul firmei respective a achitat sumele cerute.

Imediat după aceea, în imagini se observă cum inginerul silvic trece la falsificarea marcajului unui copac, dându-i „patina” și impresia de vechime, spre a fi considerat un arbore deja marcat în martie.

Toate aceste falsuri sunt cercetate acum de autoritățile statului, dar ele pleacă de la faptul că nu există corespondență între situația scriptică și cea faptică a masei lemnoase preluate de la comuna Sucevița.

Din informațiile din zonă se pare că acest tip de „eroare” – lipsă este generalizată, fiind întâlnită și în relațiile cu alți antreprenori. Cel mai probabil, în pădurile din Sucevița sunt la ora actuală, după sălbaticele defrișări ilegale, mai puțini copaci decât sunt în scripte.

Tot scandalul a fost făcut public de activistul de mediu Tiberius Vatamaniuc, care a fost abordat de denunțător în ideea de a rezolva dilema cu lipsa de material lemnos. Vatamaniuc a trecut la devoalarea întregii afaceri extrem de suspecte și, cu acordul patronului firmei respective, a întocmit și sesizările la organismele competente.

De altfel, Garda Forestieră Suceava i-a și transmis luni, 9 noiembrie, activistului de mediu un răspuns la sesizarea făcută, prin care l-a informat că, împreună cu Poliția, face verificări în teren și că sesizarea respectivă face obiectul unui dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

Sursă material + foto: www.obiectivdesuceava.ro

Adauga comentariu