VIDEO Un sucevean riscă să facă închisoare după ce s-a lăudat pe Facebook că a capturat și omorât hârciogii care i-au atacat cultura de porumb. Rozătoarele respective sunt protejate la nivel mondial

Un bărbat în vârstă de 41 de ani, din municipiul Suceava, s-a ales cu dosar penal și riscă închisoare pentru că a prins și omorât doi hârciogi dintr-o specie protejată la nivel național și mondial. Suceveanul a ucis hârciogii deoarece i-au atacat cultura de porumb de pe raza comunei Siminicea.

Individul și-a atras problemele cu legea după ce a publicat pe Facebook o filmare în care apăreau cei doi hârciogi capturați într-o cușcă. Imediat o asociație pentru protecția animalelor a sesizat Poliția și Garda de Mediu cu privire la respectivul videoclip.

Pe urmă, un echipaj de Poliție a efectuat verificări în gospodăria bărbatului și au descoperit mai multe capcane neautorizate. Văzându-i pe oamenii legii, suceveanul a încercat să le explice acestora că animalele respective îi distrug porumbul, dar scuza acestuia nu l-a scăpat de dosarul penal întocmit pe numele său pentru braconaj și uciderea cu intenție a animalelor.

Conform legii, agricultorii care se pricopsesc cu hârciogi care le distrug culturile trebuie să sesizeze Garda de Mediu pentru a prinde rozătoarele și a le reloca.

„În cazul hârciogului, care este tot un hamster care trăiește în sălbăticie, fiind un animal de interes comunitar, nu avem voie să îl omorâm, nu avem voie să îl capturăm. Când avem daune, nu trebuie să ne facem singuri dreptate. Anunțăm autoritățile care vin și evaluează daunele”, a explicat Alina Gavriloaie, reprezentant asociație pentru protecția animalelor, pentru Știrile ProTV.

„Face parte din specia Cricetus Cricetus și este o specie protejată la nivel mondial și național. La nivel național mai sunt câteva mii din această specie.”, a spus Marius Niță, inspector Garda de Mediu Suceava, pentru Știrile ProTv.

Conform polițiștilor, bărbatul în cauză ar mai fi capturat și ucis și alți hârciogi, pe care i-a îngropat.

Adauga comentariu