VIDEO Un talentat tânăr cineast din Rădăuți reprezintă Suceava la Festivalul Internațional de Film Studențesc „CineMaiubit”

Victor Acsani este un tânăr din Rădăuți, student în anul II la secția imagine de film în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC), care promite destul de mult.

„Pasiunea pentru cinematografie am descoperit-o destul de devreme, adică, prin clasa a X – a când am făcut primul meu film de ficțiune intitulat Seven. Totul a început sa ia o amploare atunci când am participat la diferite festivaluri cu el și spre surprinderea mea de atunci chiar a câștigat și premii. Totuși cea mai mare încredere in mine ca tânăr cineast am capatat-o după lansarea celui de-al doilea film al meu, B III. Acesta a început sa atragă atenția multor membrii din juriile festivalurilor de film de la care am primit și foarte multe încurajați ca aceasta ar trebui sa fie cariera pe care s-o urmez în viata. Astfel am ajuns la facultatea de film din București, unde îmi urmăresc visul în continuare. Aici am realizat primul meu film documentar încă din primul semestru, alături de o echipa bine închegată”, a declarat Victor Acsani.

Documentarul „Micul Gigant” pentru care tânărul rădăuțean a semnat imaginea este selectat în Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit de anul acesta. Înainte de CineMAiubit, „Micul Gigant” a mai câștigat și premiul de distribuție la festivalul „Big Bang International Short Film Festival”.

„Documentarul acesta prezintă povestea de viață a unui tânăr cu tetrapareză spastică care a reușit să răzbată prin canalul său de YouTube, în momentul de față având cifra de 100.000 subscrieri. Documentarul dezbate felul în care l-a ajutat comunitatea de YouTube pe Andrei (Micul Gigant) să se accepte pe el așa cum este și cum a învățat el că totul este posibil cu destulă dăruire și foarte multa muncă. Chiar dacă nu puteți ajunge la proiecția lui oficială în cadrul CineMAiubit, filmul este disponibil și on-line pe canalul de YouTube al lui Andrei (https://youtu.be/zIe7Pi3y2B0)”, a mai povestit Victor Acsani.

În puținul timp liber pe care îl are, tânărul din Rădăuți se ocupă și cu proiecte comerciale pe partea video cum ar fi reclamele sau videoclipuri muzicale. Multe din proiectele personale pot fi găsite pe canalul său de YouTube.

CineMAiubit a luat ființă în 1996, la inițiativa Elisabetei Bostan, decanul de atunci al Facultății de film și președintele Fundației Cinemaiubit și este, încă de la debut, mai mult decât un festival, acționând ca o platformă educațională cu rol de catalizator în educația universitară cinematografică.

Festivalul este structurat în două secțiuni competitive, cu filme din 24 de țări - competiția internațională și competiția românească. De-a lungul a cinci zile de proiecții, publicul va avea ocazia să descopere pe marele ecran o paletă largă de viziuni cinematografice originale, din zone culturale diferite, aparținând unora dintre cei mai promițători actuali studenți, viitori autori de film, precum și să ia pulsul viitorului cinema-ului românesc.

Juriul festivalului este compus din actrița Iulia Lumânare, regizorii Cătălin Mitulescu și Ioana Grigore, monteurul de film Corina Stavilă, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, criticii de film Pavel Azap și Laurențiu Bratan.

UNATC va prezenta în ultima zi de festival o retrospectivă de filme studențești realizate în ultimii 50 de ani, din care nu vor lipsi pelicule realizate de Radu Gabrea, Dan Pița, Mircea Veroiu, Mircea Daneliuc, Ovidiu Bose Paștina, Laurențiu Damian, Șerban Marinescu ajungând până la generația 2000.

În paralel cu secțiunile competitive, CineMAiubit aduce expoziții de afișe și fotografie, workshop-uri (care vor avea loc la UNATC și la CINETic), conferințe.

Programul festivalului, care se va încheia pe 7 decembrie, poate fi consultat pe site-ul festival-cinemaiubit.ro, precum și pe pagina de Facebook: Festivalul Cinemaiubit.

Intrarea la toate proiecțiile și evenimentele festivalului este liberă.

 

Adauga comentariu