VIDEO Urs surprins alergând pe un câmp din Botoșani. Specialiștii cred că animalul provinde din Suceava sau Ucraina: „Eu nu consider că este un pericol pentru populaţie”

Un cetățean a surprins un urs care alerga pe un câmp deschis pe raza localității Havârna, din județul Botoșani. Bărbatul respectiv a pus imediat mâna pe telefon a filmat ursul și a postat videoclipul pe Facebook. Prezenta ursului în zona respectivă este una atipică, deoarece de-a lungul istoriei în județul Botoșani nu au fost înregistrate oficial exemplare ale aceste specii, conform specialiștilor. De asemenea, cei din urmă susțin că animalul ar putea veni din pădurile județului Suceava sau chiar din cele ale Ucrainei.

„Este un animal oportunist şi este posibil ca, dată fiind creşterea populaţiei de urs la nivel naţional, recoltarea fiind interzisă de doi-trei ani, acesta să migreze. E clar că la noi în Botoşani nu am avut niciodată urs. Niciodată în istoria Direcţiei Silvice nu a fost semnalat urs pe raza judeţului. Este o prezenţă total atipică”, a declarat directorul Direcţiei Silvice, Marius Havriş.

La rândul său, comisarul şef al Comisariatului din Botoşani al Gărzii de Mediu, Cristina Kashyap, susţine că ursul are capacitatea de deplasare foarte ridicată, el putând să parcurgă distanţele dintre pădurile înalte din vecinătatea judeţului Botoşani şi locul în care a fost observat într-o singură zi.

„Sperăm să fie o prezenţă accidentală, iar animalul să se întoarcă în habitatul de origine. Este un animal sălbatic şi are o rază de deplasare mare şi poate să străbată zilnic şi 150 de kilometri. El nu se îndrepta spre sat, ci spre pădure şi, de aceea, eu nu consider că este un pericol pentru populaţie”, a afirmat Kashyap.

Aceasta spune că, din imagini pare că animalul are maxim doi, trei ani şi este vizibil faptul că este speriat. Şeful Gărzii de Mediu a luat legătura şi cu paznicul respectivului fond de vânătoare, care a spus că ursul se îndrepta spre pădure şi că cel mai probabil a părăsit teritoriul ţării.

sursa material: www.ziaruldeiasi.ro

Adauga comentariu