VIDEO Vulpe surprinsă în timp ce își marca teritoriul într-o pădure din Suceava

O camera de monitorizare montată într-o pădure din județul Suceava a surprins o vulpe în momentul în care își marchează teritoriul.

Reprezentanții Romsilva au publicat filmarea și au venit cu câteva lămuriri privind obiceiurile vulpilor.

„Una din camerele de monitorizare, amplasată de colegii de la Romsilva Ocolul Silvic Brodina la un punct de hrană pentru animalele sălbatice, a surprins o scenă inedită: o vulpe care își marchează teritoriul. 

Se știe că locurile de adăpat, hrănitoarele, potecile și "aglomerațiile" în general, sunt marcate de absolut toate speciile care trec pe acolo, iar vulpița din video o face cu glandele sebacee de la nivelul maxilarului și al mandibulei.

Vulpile construiesc vizuini subterane, unde nasc în primăvară, în medie, cinci pui. Femelele au grijă de pui, în timp ce masculii vânează pentru a asigura hrana întregii familii. Din a doua lună de viață, puii însoțesc părinții la vânătoare. Ele vânează în special mamifere mici, folosindu-se de mirosul fin, sărind asupra prăzii cu labele din față, pentru a le imobiliza.

Romsilva - Directia Silvica Suceava administrează, prin intermediul celor 24 de ocoale silvice, peste 340.500 hectare, din care peste 272.400 de hectare păduri de stat”, a transmis Romsilva.

ȘTIAȚI CĂ exista 12 specii recunoscute care fac parte din genul Vulpes.

• Deseori, vulpile ucid mai mult decât pot manca, în general consumând în jur de 1kg de mâncare pe zi. Își îngroapă mâncarea rămasă și se întoarce să mănânce din ea la următoarea masă.
• Fura vizuinile bursucilor stropind cu urina la intrare. Bursucul, fiind un animal curat, își părăsește vizuina.
• Vulpile sunt singurele canide care vânează rozătoare pândind-le si prinzând-le dintr-un salt, în aceeași maniera ca felinele sălbatice.
• Vulpile pot răspândi câteva boli foarte grave, inclusiv turbarea. Deși, in cele mai multe cazuri, animalele afectate sunt cele care intra in contact direct cu vulpea, bolile pot fi transmise omului, fie in mod direct (prin mușcătură), fie in mod indirect (prin intermediul pasărilor care traiesc in ogradă).
• Vulpea poate sa atingă si viteza de 50 km pe oră, iar pe distanțe scurte de până la 200 de metri, o vulpe aleargă mai repede decât un iepure de câmp!
• Vulpile sunt singura specie canină capabilă să-și retragă ghearele asemeni pisicilor. În plus, pupilele lor sunt verticale, ca ale pisicilor, și nu rotunjite ca ale câinilor.
• Vulpile nu mestecă hrana. În schimb, ele se folosesc de canini ca să sfâșie carnea în bucăți ușor de înghițit.
• Se folosesc de coada pe timpul iernii si pentru a-si șterge urmele pe zăpadă.

 

Adauga comentariu