VIDEO Zidurile Cetății de Scaun a Sucevei au scăpat de copăcei, însă arată ca după bombardament: „Am dat jos vegetația, însă probabil până în toamnă va fi aproape la fel”

Copacii au pus stăpânire pe zidurile Cetății de Scaun a Sucevei de ani de zile. Autoritățile păreau să nu găsească nicio soluție pentru a remedia această problemă, care se acutiza de la an la an.

Conducerea Muzeului Bucovinei a reușit, în cele din urmă, să înlăture copăceii de pe zidurile monumentului istoric, însă acum cetatea arată de parcă ar fi fost supusă unui bombardament.

„Arată ca după bombardament. Deci, rămân la ideea că soluția este restaurarea, nu partea cu vegetația. Am dat jos vegetația, probabil până în toamnă va fi aproape la fel, însă repet, dacă nu se intervine structural și vorbesc de plombare și chituire, bine curățare, plombare și chituire, nu poți să zici că ai un efect acolo, decât doar vizual”, a declarat Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei.

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost supusă unui proiect de modernizare în valoare de 14 milioane de euro, proiect finalizat în 2016. În acel proiect nu au fost incluse toate zidurile cetății, astfel că problema vegetației a rămas nerezolvată.

Cetatea de Scaun a Sucevei este şi astăzi unul dintre cele mai importante obiective turistice din Bucovina. Începând cu anul 2006, la cetate are loc cel mai mare festival de artă medievală din Moldova.

În urmă cu câțiva ani s-a aflat în derulare un proiect de restaurare completă a fortificaţiei, care s-a încheiat în cursul anului 2016. Teoretic, la final, cetatea arată exact la fel ca acum 550 de ani. Reconstituirea a vizat refacerea cetăţii din pivniţe şi până la nivelul acoperişului, întocmai după modelul arhitectonic din timpul vieţii domnitorului. Suma alocata pentru acest proiect a fost de 14 milioane de euro, majoritatea proveniţi din fonduri europene.

Adauga comentariu