Youtube continuă să fie un generator de cariere. Povestea lui Vraciu, tânărul din Fălticeni care s-a afirmat prin intermediul acestui canal

Ionuț Filip este un tânăr născut în anul 1997 în municipiul Fălticeni, județul Suceava. În anul 2013, tânărul a început să-și cânte versurile scrise și să le urce pe contul său de Youtube. Numele său de scenă este Vraciu.

Fălticeneanul a fost un copil simplu, crescut mai mult de bunica sa, deoarece părinții săi lucrau în piața agroalimentară a orașului de dimineața devreme până seara târziu. 

„Bunica mi-a fost ca o a doua mama. Nu am fost primul nepot pe care l-a crescut, însă știu cu siguranță că fiecare dintre noi a avut o unicitate aparte în sufletul ei. Am fost acel tip de copil crescut de bunica. Pe lângă acestea consider și sustin din toata inima că am avut o copilărie fericită din punct de vedere a modului în care mă bucuram alături de prietenii de la bloc. Țin minte că ne strângeam cu toții în spatele blocului și aveam fel de fel de jocuri și povești care făceau zilele să treacă neobservate. Mi-au rămas întipărite în minte în special zilele de vara. Țin minte că mergeam în casă doar să mănânc. Mâncam pe fugă, apoi ieșeam din nou la joacă cu o nerăbdare grozavă. Când se însera începeam să spunem fiecare câte o poveste de groază, iar mai apoi ne era frică să mai intram în bloc. Urcam până la etajul III mâncând scările. A fost frumos cât am fost copil. Nu duceam grijă de nimic.”

A fugit de matematică în liceu, dar a dat de ea la facultate

 Ionuț a absolvit Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni. Inițial, tânărul a intrat la profil real, Matematică – Informatică, dar, nefiind prea bun prieten cu matematica, s-a transferat la un profil uman în clasa a X-a.

„În prezent studiez Marketing la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Iași. Recunosc că și aici am probleme cu matematica. Am fugit de ea în liceu și am dat din nou de ea aici, însă voi face tot posibilul să închei cu bine și studiile superioare.”

Cartea „Blestemul Vraciului” l-a inspirat în alegerea numelui de artist  
 

Fiind curios de cum s-ar auzi vocea sa cântând, acesta se înregistra cu telefonul mobil. Înregistrările de pe telefon l-au entuziasmat pe tânărul fălticenean, astfel gândindu-se că ar vrea înainte de toate să-și aleagă un nume care să-l reprezinte.

În acea perioadă, Ionuț Filip era un adolescent care se afla la finalul clasei a VIII-a.

Într-o zi, fiind acasă la un coleg de-al său a văzut în biblioteca celui din urmă o carte cu un titlu care i s-a părut interesant, anume cartea „Blestemul Vraciului”. Tânărul și-a ales ca și nume de artist Vraciu în anul 2012, înainte de a se apuca mai serios de muzică.

„Atunci mi-a rămas întipărit pe creier numele de <Vraciu> și m-am gândit că voi reuși să <vrăjesc> lumea cu mesajele pe care urma să le transmit prin muzică. Mi-am dorit un nume care să mă reprezinte.”

Primele versuri au adus cu ele multe critici

„Primele versuri le-am scris tot în anul 2012. Recunosc că erau niște versuri fără noimă pentru care inițial am fost criticat, însă nu m-am descurajat deoarece mie îmi plăcea cum sună”.

Chiar dacă era criticat de multe persoane, Vraciu a fost ajutat de către GATO, un tânăr din județul Buzău.

„Pe atunci mă ajutase foarte mult GATO, un om foarte fain . Noi colaborăm și în prezent. Chiar dacă eu înregistram la un microfon de birou la 10 lei, el m-a ajutat dând puțină claritate vocii și mai apoi a fost de acord să tragă el pe a doua strofă. Piesa nu a stat prea mult pe youtube. Ne-am gândit să scoatem împreună un EP intitulat <În Lumea Paranoia>.”

Mama sa i-a cumpărat primul microfon de studio

În acea perioadă, fiind doar un copil, Ionuț nu știa cum să-i spună mamei sale că ar vrea să se apuce de muzică.

„Mi-am făcut curaj și i-am spus mamei ce vreau să fac. Aceasta m-a ajutat cu cea mai mare plăcere, oferindu-mi bănuții necesari pentru a-mi achiziționa un microfon de studio. Cum a ajuns microfonul, m-am apucat de treabă.”

Având versuri deja scrise, în momentul în care acesta a primit microfonul de studio nu mai avea decât să se înregistreze cântând.

„După cum spuneam, pe acel EP, toate piesele au fost în colaborare cu GATO. Mai apoi am încercat să îmi fac singur treaba, reușind într-un sfârșit și înțelegând cam cum mișcă lucrurile în industria românească. Am făcut tot posibilul să caut oameni care să mă ajute pe partea de grafică, pe partea de producție și am făcut colaborari cu oameni chiar foarte buni, cărora țin să le mulțumesc.”

 

Majoritatea timpului său și l-a dedicat muzicii

La început, Vraciu scotea o piesă la două zile. Acesta era bucuros pentru că își investea timpul liber în muzică.

„De acolo au început să apară noi ascultători, am fost chemat la diverse concerte și evenimente care m-au ajutat foarte mult pe partea emoțională. Este un sentiment unic să vezi în fața ta un număr destul de mare de oameni, care te susțin pentru ceea ce faci și care îți apreciază muzica. Având în față această ocazie, acum, vreau să le mulțumesc și lor, deoarece ei sunt cei mai importanți. Cei care mă susțin și apreciază ceea ce fac sunt pentru mine baza în cariera mea.”

 

„Scriu versuri atunci când simt că trebuie să scriu”
 

Tânărul a observat că cel mai bun rezultat au piesele sale în care transpune momentele trăite în versuri. 

„Dacă scriu ce trăiesc simt că scriu perfect. Nu sunt genul de om care să mă ascund de problemele pe care le-am avut. Ba dimpotrivă, consider că este bine să ofer un sfat prin versuri, deoarece cu siguranță mai sunt persoane care au trecut prin fel și fel de momente. Am observat că majoritatea persoanelor care îmi ascultă muzica se regăsesc în ceea ce transmit.”


Inspirat din poveștile sale sau din poveștile altor persoane
 

„Personal, mă inspiră în primul rând instrumentalul pe care îl ascult. Pentru mine instrumentalul este vocea care îmi spune ceea ce trebuie să scriu. Bineînțeles că <ceea ce trebuie să scriu> este ceea ce am trăit sau, eventual starea pe care o simt atunci când ascult un instrumental. În piesele mele se regăsesc fel și fel de povești. O parte dintre ele sunt povești adevărate, trăite de mine sau povestite mie de către alte persoane, rămânându-mi în minte, însă exista și o a doua parte cu povești inventate. Pur și simplu îmi făceam un film în cap pe care mai apoi îl sintetizam în versuri.”

F. Charm și Miyagi sunt în topul artiștilor preferați de către Vraciu
 

Tânărul ne-a menționat doar doi dintre artiștii săi preferați, deoarece aceștia se află în topul său. Tot el ne-a spus că „sunt foarte mulți care fac ceea ce trebuie, cum trebuie și pentru cine trebuie, iar pentru asta au respectul meu.

În România, în ultimul timp, Vraciu l-a observat pe F. Charm. Acesta este un artist în a cărui piese, suceveanul, simte o energie foarte plăcută și un mesaj bine definit.

„Apreciez ceea ce face F. Charm, deoarece el a reușit să obțină un <aer> unic în industria românească, ceea ce în zilele noastre este din ce în ce mai greu.”

Artistul străin pe care îl ascultă cel mai des Vraciu, este rusul Miyagi.

„Îmi place foarte mult felul lui de a fi pe piese. Înțeleg unele cuvinte în rusă, însă foarte puține. Bunicii mei din partea tatălui sunt lipoveni, iar ei de multe ori vorbeau în rusă când mergeam la ei. Copil fiind, întrebam ce înseamnă unele cuvinte, iar așa am aflat câteva lucruri noi. Este o limbă complicată, într-adevăr <din punctul meu de vedere>, însă nu este imposibil de învățat.” Eu am sa mentionez doar acesti doi artisti, deoarece acestia sunt in top pentru mine, insa mai sunt foarte multi care fac ceea ce trebuie, cum trebuie si pentru cine trebuie, iar pentru asta au tot respectul meu.

„Rap-ul românesc are o evoluție destul de bună”

„Din punctul meu de vedere rap-ul românesc are o evoluție destul de bună. Iar cand spun asta mă refer la artiștii cunoscuți de marea majoritate.”

Tânărul consideră ca nu este în măsură să spună prea multe despre această evoluție, deoarece face și el parte din categoria celor care „mai au de învățat”.

Vraciu a concertat în județele Botoșani, Suceava și Iași
 

„Până în prezent nu am multe concerte la activ, însă județele în care am fost prezent sunt Botoșani, Suceava și Iași. Concertele cu cel mai mare număr de oameni, s-au desfășurat în orașul meu natal, în Fălticeni. În perioada anilor 2014-2016 am fost chemat să susțin mai multe concerte în Fălticeni.Într-un an am fost chemat  de către primarul orașului, Catalin Gheorghe Coman, pentru a încânta fălticenenii cu ceea ce am creat până la acel moment.”


În adolescență Ionuț Filip era prezent la majoritatea concertelor de Rap din municipiul Suceava
 

Acesta a fost, în municipiul Suceava, la mai multe concerte, fie concerta el, fie mergea pentru alți artiști. 

„În adolescență am încercat să îmi dau seama cam ce ar trebui să fac pe viitor, să cunosc persoane care m-ar putea ajuta în ceea ce îmi doresc să fac și să susțin la randul meu pe alții care fac eforturi pentru a ajunge acolo unde își doresc.”

Ionuț Filip se mândrește cu mama și bunica lui

Întrebat cu ce mândrește, acesta ne-a spus că primele persoane care îi vin în minte când este întrebat „Cu ce te mândrești?” sunt mama și bunica lui, deoarece ele l-au ajutat să evolueze, să-și croiască un drum în viață și tot datorită lor este acum „Vraciu”.


„Nu este o rușine să îți arăți punctele slabe. După ce a murit bunica mea, în anul 2013, am început să o <cânt> din ce în ce mai des în piesele mele. Ba chiar sunt două piese în memoria ei intitulate „Scrisoare pentru bunica” și „Draga bunica” (o a doua scrisoare) prin care am încercat să transmit ce am simțit atunci când am aflat ca ea nu mai este. Au fost momente în care eram pe scenă, cântam piese, iar când ajungeam la versurile în care ea era prezentă, vocea mea începea să tremure, ochii îmi lăcrimau, iar sufletul îmi era plin de emoție.”

Suceveanul s-a adaptat situației, pierderii bunicii sale, încercând să se împace doar cu amintirile și să meargă înainte.

„Sunt persoane care au pierdut mult mai mult decât mine. Sunt persoane care și-au pierdut întreaga familie într-o fracțiune de secundă, iar acele persoane sunt adevărați luptători dacă au reușit să țină capul sus și să înainteze pe drumul vieții.”

Vraciu nu neagă faptul că este un artist cu piese triste. Acesta a încercat să fie și diferit, dar consideră că ceea ce îl reprezintă, ceea ce trăiește și ceea ce învață vor fi mereu oglinda care îl va înfățișa în cel mai corect mod.

În anul 2018, Vraciu a cântat în deschiderea trupei Controlul Tehnic de Calitate (CTC), la balul bobocilor Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din Iași.

Proiectele pe care le pregătește Vraciu pentru viitorul apropiat

Momentan, tânărul fălticenean nu are prea multe proiecte în plan. 

În urmă cu câteva zile, acesta a publicat pe VraciuOfficial, canalul său de Youtube, o piesă intitulată „Când îngerii plâng”. Vraciu a menționat faptul că va urma să mai publice o piesă cât de curând, iar pe viitor ne asigură că va încerca să facă o treabă din ce în ce mai bună.

„Fiind la facultate, timpul pentru muzică este din ce în ce mai scurt, însă nu m-am gândit niciodată să renunț. Consider că daca vrei ceva cu adevărat, trebuie să lupți.”

„Un artist își ține muzica în viață prin susținerea fanilor, iar pentru asta mulțumesc tuturor celor care m-au susținut până în prezent și vor continua să o facă!”

Vraciu ne-a spus câte ceva despre fiecare album scos până acum 

Primul album al lui Vraciu a fost în „În Lumea Paranoia” a fost în colaborare cu GATO, despre care s-a vorbit mai sus.

Al doilea album al său a fost „Împăcat cu realitatea”.  În anul 2013, când Ionuț Filip începuse liceul, acesta și-a dat seama cât de repede trec anii, conștientizând că de acum este adolescent și trebuie să lase copilăriile în spate.


„Poate era cam devreme, însă prin acest  album am încercat să transmit nostalgia unui adolescent care nu vrea să  se despartă de copilărie. Acest album a fost promovat de diverse pagini, ceea ce m-a ajutat foarte mult în evoluția mea ca și artist. În prezent acest album nu se găsește pe internet, deoarece au urmat altele, în care consider că am evoluat ca și artist, iar așteptările mele de la propria persoană erau deja altele. Cumva, am vrut să elimin ceea ce consideram eu că nu mai suna bine în prezent.”

Al treilea album se numește „Început de drum”, conține 15 piese și a fost lansat tot în anul 2013, acesta fiind pe canalul de Youtube, VraciuOfficial.

Pentru acest album, Santis l-a ajutat pe partea de grafică, iar pe partea de producție l-au ajutat Waddanu și PacBeats.


„Anul 2013 a fost un an activ pentru mine, având în vedere că am lansat un EP, două albume, iar în afara lor alte piese ce urmau să mă definească ca și artist. Albumul a fost intitulat <Început de drum> deoarece observam cum ascultătorii mei începeau să se înmulțească și consideram că atunci cariera mea în muzică începe în adevăratul sens al cuvântului. Eu mă mulțumesc cu stadiul de evoluție a albumului și aș putea să susțin că a fost unul dintre cele mai reușite albume ale mele până în prezent.”


Al patrulea album se numește „Frânturi în antiteză” și conține 16 piese. Pentru acest album Vraciu a colaborat pe partea de grafică și pe partea de producție cu aceeași oameni, adăugând de data aceasta pe partea de producție și pe CarpatinBeats

„Pe acest album am avut și primul videoclip care consider că mi-a adus o mare parte a ascultătorilor. <Personajul secundar>, este piesa care mi-a dezvăluit înfățișarea, prin videoclipul filmat de Claudiu Băncilă, un om de milioane, cu ajutorul căruia am scos proiecte de care sunt foarte mulțumit și care au avut un impact foarte bun asupra publicului. În acest album am încercat să corelez nostalgia cu stilul hardcore, acestea constituind antiteza.”

Al cincilea album se numește „Strigătul întunericului”. 

„Ce urmează în 2014 este o parte puțin mai <întunecată> atât din viața personală, cât și din ceea ce urma să prezint în albumul <Strigătul întunericului>.”


În acea perioadă, Vraciu a început să cunoască mai pe îndelete viața de cartier. Atunci, acesta a cedat mai multor tentații, nepărându-i rău neapărat de ele, deoarece a învățat câte puțin din fiecare greșeală. Albumul prezintă diverse imagini ale întunericului perceput de către tânărul sucevean, în acea perioadă.

Al șaselea album se numește „Sunete printre cuvinte” și a fost lansat în anul 2015. Intro-ul și outro-ul acestui album au relevanță cu albumul anterior.


Pe acest album Vraciu a avut câteva colaborări noi, printre care o colaborare cu A1S, un artist pe care fălticeneanul în asculta încă din vremea în care nu se apucase de muzică. Atât Vraciu cât și mulți alți tineri îl consideră pe A1S un „zeu al diss-urilor”.

„Îmi plăcea stilul lui deoarece avea curajul să își manifeste părerea despre marii artiști pe care el nu îi agreea. A1S a colaborat cu mine pe acest album pe piesa intitulata <Gânduri de seară>, de partea de producție ocupându-se Waddanu.”

Al șaptealea album se numește „Metamorfoză” și este ultimul până în acest moment. De partea de producție a acestui EP s-a ocupat Argatu’.


„Pe EP-ul acesta am avut onoarea de a colabora cu un alt om de nota 10, însă de data aceasta pe partea de producție. Un nume cunoscut în muzica românească, Argatu’, m-a susținut oferindu-mi un număr de negative pe care urma să scriu pentru EP-ul <Metamorfoza>. Fiind din același oraș, Argatu’ a venit la unul dintre concertele mele care a avut loc într-un club din Fălticeni. Observând că în Fălticeni a început să scadă foarte mult publicul care susține acest tip de muzică, Argatu’ m-a ajutat, încercând să îmi ofere diverse sfaturi pe care le-am pus în aplicare în EP-ul ce urma a fi scos în 2017.”

 

 

Adauga comentariu