Ziua Europeană a 112. Sărbătorită la Suceava: „Atunci când salvezi o viață, cuvintele sunt prea puține pentru a descrie starea paramedicului”

Astăzi, 11 februarie 2019, este Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112. 

Pe pagina de Facebook ISU „Bucovina” Suceava a fost postat un scurt mesaj al plutonierului major Cornel Ionescu, pompier paramedic în Detașamentul Fălticeni - ISU „Bucovina” Suceava.

„Orice intervenție a paramedicului este o provocare, dar și o motivație de a merge mai departe... Motivația este dată de dorința de a salva viața, chiar și acolo unde pacientul și cei dragi ai lui și-au pierdut orice speranță. (...)

Atunci când salvezi o viață, cuvintele sunt prea puține pentru a descrie starea paramedicului. Conștientizezi doar că ai făcut un lucru bun și că ai adus mângâiere unor oameni care suferă, fie victime, fie aparținători.(...)

Nu există plictiseală în munca de paramedic. Pentru că știi că nicio notă de anunțare nu poate să te prevină despre ce provocare vei avea parte atunci când ajungi la caz. Mereu sunt „surprize” și trebuie să fii pregătit în permanență. Pentru că de tine poate depinde cel mai de preț lucru al celui aflat în suferință - viața, iar responsabilitate este imensă. (...)

De o astfel de intervenție, aparent banală, am avut parte, de curând, în municipiul Fălticeni. Până la sosirea noastră, pacientul în vârstă de 54 de ani a intrat în stop cardio-respirator. Împreună cu ceilalți membri ai echipajului SMURD, după ce am trecut prin toate fazele care presupun acest tip de misiune - cu resuscitare, protezarea căilor aeriene, administrare de adrenalină, defibrilare - am reușit să-l scoatem pe om din ghearele morții. Ulterior, l-am transportat la spital și mă bucur să-l văd, chiar și azi, în viață. Astfel de momente mă motivează și îmi dau puterea să continui această muncă, în nobila vocație de pompier paramedic.”

Adauga comentariu